Zine #3 – YÖTÖN YÖ

Annette Kinnunen & Saana Niiranen

Keitä olette ja mitä tykkäätte tehdä?

Olemme Saana ja Annette. Meidän tiet kohtasivat Lahden Muotoiluinstituutissa vuonna 2018, kun aloitettiin molemmat sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opinnot. Meitä on yhdistänyt laaja kiinnostus erilaisiin materiaaleihin ja tekniikoihin. Olemme todellakin spontaanin tekemisen tyyppejä ja tykkäämme työskennellä innostuksesta.

Kertokaa zine-työstänne ja ajatuksesta sen takana?

Meidän zine-työ Butternut Vases ja kuvasarja siitä sai alkunsa puhtaasti halusta kokeilla tehdä valusavimuotti orgaanista materiaalia mallineena käyttäen. Myskikurpitsat valikoituivat lähikaupan vihannesosastolta nopeasti mukaan. Arvostamme työskentelyssä käsin tekemistä ja tuotteiden yksilöllisyyttä. Virheet, kolot ja muhkurat tekevät esineistä kiehtovia.

Olemme molemmat aika rönsyileviä tyyppejä, ja työskentely on siksi usein aika vauhdikasta. Kuvasarjaa tehdessä stailasimme sen hetken tunteen pohjalta. Halusimme tuoda Suomen yöttömän yön muhkeuden ja herkkyyden studioon. Anneten mietelmä kuvastaa tunnetta, joka työstä ja työskentelystämme välittyy. Teos kuvastaa lämmintä kesämätästä. Luotiin lämmin, rento ja lempeä tunnelma, joka on säilynyt läpi prosessin.

Mieleenpainuvin kesäyön muistonne?
Vitsi kesäyöt! Kesäöihin liittyy vahvasti nostalginen tunnelma ja paljon muistoja. Annetella mieleen on jäänyt monet illat vietettynä paikallisella rannalla kavereiden kera. Mainintana tappiollinen juhannus, joka hänen kohdalta päättyi jo iltakahdeksalta. Vanhempana on tullut porukalla lähdettyä reissun päälle, ja noilla reissuilla on syntynyt paljon rakkaita muistoja, joita haalia. Saanan lempimuistot liittyy perheen ja ystävien kanssa vietettyyn aikaan mökillä, Pohjois-Karjalassa. Mikään ei ole tunnelmallisempaa, kuin yölliset uinnit peilityynessä järvessä.