Ajatuksia arjen estetiikasta ja mummon vanha villapaita

Muistiinpanoja kuluttamisesta ja arjen estetiikasta sekä vanhan suosikkineuleen matka villaliiviksi.

Sain mummoltani kahdeksan vuotta sitten hänen vanhan villapaitansa, joka oli hänelle nykyään liian pieni. Villapaidasta tuli nopeasti suosikkini: väri oli täydellinen ja materiaali ihanan pehmeää, laadukasta kashmirvillaa. Tykkäsin myös ajatuksesta, että se on kuulunut aiemmin rakkaalle ihmiselleni ja nyt se saa jatkaa matkaansa omassa vaatekaapissani.

Olen miettinyt viime aikoina paljon kuluttamista ja erityisesti omia kulutustottumuksiani viiden vaatteen vuosi -haasteen johdosta. Hot or Cool -instituutin mukaan Euroopassa tekstiilit ovat tällä hetkellä neljänneksi suurin kasvihuonekaasujen lähde asumisen, liikenteen ja ruoan jälkeen. Vaatteiden kulutukseen tarvitaan isoja muutoksia, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin pysähtymään 1,5 asteeseen.

Ajoittaisesta ilmastoahdistuksesta huolimatta, olen myös pohjimmiltani estetiikko ja hedonisti: innostun kauniista asioista ja esineistä. Siksi olin hyvin kiinnostunut, kun törmäsin Yuriko Saiton ja Sherri Irvinin ajatuksiin arjen estetiikasta. Yuriko Saito kirjoittaa kirjassaan Everyday Aesthetics, että jos oppisimme näkemään ja arvostamaan estetiikkaa arjessa, se voisi olla mahdollisuus ylikulutuksen pysäyttämiseen. Perinteisesti estetiikasta on puhuttu taiteen tutkimuksen tai luonnonkauneuden yhteydessä, eikä osana arkielämässä. Arjen estetiikan suuntaus kuitenkin kiinnittää huomion esteettisiin ulottuvuuksiin jokapäiväisessä elämässä.

Sherri Irvinin mukaan suurimmalla osalla meistä, arkielämän kokemukset ovat sellaisia, että vastaanotamme ja vastaamme samanaikaisesti moniin eri aistiärsykkeisiin, mutta emme juurikaan kiinnitä tietoista huomiota tähän prosessiin. Ajatuksemme harhailevat ja teemme samanaikaisesti monia eri asioita, jolloin emme kiinnitä koko huomiotamme mihinkään tai kehenkään. Selaamme puhelinta, syömme iltapalaa ja katsomme samalla vielä Netflixiä.

Irvinin mukaan monet ihmiset ovat pohjimmiltaan tyytymättömiä elämiinsä, ja etsivät jatkuvasti ulkopuolisia ärsykkeitä, kuten kulutustuotteita, täyttämään tuota tyhjyyden tunnetta. Arjen estetiikan avulla voimme saada iloa ja tyydytystä jo olemassa olevasta ympäristöstämme ja omaisuudestamme ilman, että etsimme jatkuvasti uusia mielihyvän lähteitä. Jos opimme arvostamaan esteettisiä ominaisuuksia niissä esineissä ja asioissa, jotka jo valmiiksi omistamme, emme enää kaipaa uusia tuotteita.

Ajattelenkin, että yksi tärkeimmistä asioista ylikulutuksen hillitsemiseksi on sitoutua jo omistamiimme tavaroihin ja pitää niistä huolta. Samalla ajattelen myös, että suunnittelijoiden ja muotoilijan suurimmaksi tehtäväksi tulevaisuudessa on suunnitella tuotteita, jotka paitsi kestävät aikaa sekä materiaaliensa ja estetiikansa ansiosta, myös sitouttaa kuluttajat arvostamaan ja huoltamaan tuotetta vuodesta toiseen. Huoltamisen lisäksi tuotteet tulisi suunnitella niin että tarpeen vaatiessa niitä voi myös muokata uuteen käyttöön.

Kun jotain tuotetta – sen estetiikkaa ja tarinaa arvostaa tarpeeksi, ei siitä halua luopua vaikka sen kainalot ja olkapäät olisi paikattu jo useaan kertaan ja helman kangas hiutunut vuosikymmenien aikana rikki. Näin minulle kävi mummon villapaidan kanssa. En halunnut luopua siitä, vaikka sitä ei ollut enää järkevää parsiakaan kasaan jälleen kerran. Olin jo jonkin aikaa haaveillut villaliivistä ja katsellutkin niitä uusina, kunnes tajusin, että villapaidasta saisi toivomani liivin pätkäisemällä hihat pois ja kääntämällä helman lyhyemmäksi, jolloin hiutunut kangas jää piiloon. Vein vanhan villapaidan ompelimoon ja viikon päästä minua odotti ompelimon henkarilla unelmieni liivi. Sain rakkaalle vaatteelle vielä useita lisävuosia vaatekaapissani ja samalla liivihaaveeni täytettyä.

Tavoitteenani onkin rakentaa sellainen vaatekaappi, jonka jokaista yksilöä arvostan niin paljon, että olen valmis huoltamaan niitä vuodesta toiseen sekä keksimään niille uusia käyttötarkoituksia siinä vaiheessa kun niiden tie on väistämättä tullut päätökseensä.

Aion myös osallistua viiden vaatteen vuosi -haasteeseen, siitä lisää pian!

Lukusuosituksia