Sielunruokaa ja lempeitä rutiineja

Juttelimme Lagom Healthin perustajan Cecilia Portnojn kanssa rutiineista ja niiden rikkomisesta sekä siitä, kuinka pitää itsestä huolta pimeään vuodenaikaan (= myös silloin, kun ei millään jaksaisi). Cecilian vinkeistä nappaamme mukaan uuteen vuoteen ainakin nämä: yksinkertaisuus, johdonmukaisuus ja intuition kuuntelu.


Heippa Cecilia! Kuka olet ja mitä teet?

Olen Cecilia, sosiologi, ravintoterapeutti ja Lagom Healthin perustaja. Osan viikosta pidän omaa ravintoterapeutin vastaanottoa, jonka puitteissa pääsen tekemään merkityksellistä ja antoisaa työtä asiakkaiden parissa. Parasta työssäni on asiakaskohtaamiset, asiakkaan tilanteeseen syventyminen ja tietysti asiakkaan edistysaskeleet. Työ tuo uusia oppeja minulle päivittäin. Toisen osan viikosta työskentelen ruokakasvatuksen ja ravitsevan ruoan tasa-arvon puolesta Vennerillä.

Hyvinvoinnin yksinkertaistaminen, itsemyötätunto ja syömiskäyttäytymiseen liittyvät aiheet ovat lähellä sydäntäni. Syömiseen liittyvä käyttäytyminen on kokonaisvaltaista toimintaa, johon liittyy tunteet ja muut elämänalueet ja tilanteet – tiedämme, että fiksujen ruokavalintojen tekeminen ei aina ole helppoa, eikä sen puolesta edes mitään, mihin pitäisi päivästä toiseen pyrkiä. Tutkimustenkin mukaan teemme jopa satoja ruokaan liittyvää päätöstä päivässä, joten armollisuutta ei saa unohtaa.



”Uskon johdonmukaisuuteen ja terveeseen omistautumiseen, en niinkään kivenkovaan itsekuriin ja täydellisyyteen.”


Milloin kiinnostuit hyvinvoinnista ja ravitsemuksesta? Millainen rooli niillä on elämässäsi nykyään? Mitä hyvinvointi merkitsee sinulle?

Ravitsemus ja hyvinvointi ovat itseasiassa kiinnostaneet tavalla tai toisella jo nuoruudesta asti. Tästä huolimatta parikymppisenä minulla alkoi raju sairastelukierre – samaan aikaan sairastuin stressin aiheuttamaan vatsahaavaan ja rajoitin syömistäni kehnon kehonkuvan vuoksi. Selvisin tästä onneksi määrätietoisuuden sekä ihanan ammattitaitoisen ja monipuolisen hoidon avulla.

Ennen hyvinvointialaa ehdin työskennellä pankki- sekä konsultointialalla, jonka yhteydessä päätin opiskella itselleni toisen tutkinnon. Yritykseni Lagom syntyi vuonna 2017 ja sen kautta toivon, että voin auttaa mahdollisimman monia kohtaamaan itsensä ja terveydentilansa lempeällä, mutta johdonmukaisella tavalla.

Terveyttä, niin fyysistä kuin henkistä, voi edistää pienin askelin päivittäin. Uskon johdonmukaisuuteen ja terveeseen omistautumiseen, en niinkään kivenkovaan itsekuriin ja täydellisyyteen. Tänä päivänä olen harvoin sairaana ja minulla on turvallinen olo kehossani, 15 vuotta sitten en olisi uskonut, että voin sanoa näin. Teen kuitenkin päivittäin valintoja, jotka edistävät omaa hyvinvointiani. Nämä valinnat eivät missään nimessä koske vain ruokaa, vaan kaikkia elämän osa-alueita. Mielestäni on tärkeintä, että uskaltaa elää oman näköistä elämää.

Miten pidät nykyisin huolta itsestäsi?

Perusjuttujen, kuten riittävän unen, mieluisan liikunnan, läheisten kanssa hengailun, ravitsevan ja herkullisen ruoan lisäksi olen viime vuosien aikana ymmärtänyt, miten tärkeää rajojen vetäminen on. Se on osoittautunut tärkeäksi voimavaraksi. Ennen kaikkea minulle on tärkeää elää arvojeni mukaisesti.

Käyn myös säännöllisesti eri hoidoissa ihanien naisten hoidettavana, esimerkiksi hieronnassa, akupunktiossa ja kasvohoidossa. Olen tosi utelias ja kiinnostunut eri hoitomuodoista ja niiden yhdistelystä – ajatukseni on, ettei mikään sulje toista pois.



Millaisia aamu- ja iltarutiineja sinulla on?

Rakastan aamu- ja iltarutiineja! Koen, että aamu on mahdollisuus asettaa päivälle hyvä fiilis (ei tietenkään onnistu joka päivä), illat puolestaan ovat tärkeää aikaa läsnäolemiselle ja silloin pyrin päästämään tietoisesti irti päivän kohtaamisista. Vaikka tykkäänkin rutiineista, koen tärkeäksi että omia rutiineja voi myös kyseenalaistaa ja rikkoa säännöllisin väliajoin. Se piristää arkea ja uusien rutiinien luominen ja vanhoista luopuminen saattaa tuoda mukanaan uusia oivalluksia.

Aamurutiinini ovat hieman muuttuneet, sillä olen viime aikoina tutkiskellut kahvinjuontiani. Aiemmin join kahvin heti herättyäni tyhjään vatsaan. Nykyisin aloitan aamuni pesemällä hampaat, juomalla lasin vettä, jonka jälkeen laittaudun rauhassa ja syön aamiaisen joko kahvin tai kofeiinittoman Chicca Roast -juoman.

Ilta-aikani alkaa yleensä illallisesta, joka on useimmiten tavallista kotiruokaa. Iltaisin tapanani on siistiä koti, sillä haluan aamuisin herätä seesteiseen tunnelmaan. Käyn myös iltaisin suihkussa ja voitelen itseni, ja ennen nukkumaan menoa juon vielä usein teetä ja levitän jalka- ja käsivoidetta.

Mitä pidät aina yöpöydälläsi?

Weledan Skin Food -voidetta, korvatulppia ja paria kirjaa.

Mitä jääkaapistasi löytyy juuri nyt? Entä mitä kokkaat mieluiten viikonloppuisin?

Jääkaapista löytyy vaikka mitä: voita, kookosjogurttia, kasviksia, greippi, mandariineja, itsetehtyä lohikeittoa, tuoremehua, erilaisia juustoja, Pellegrino-limuja, kymmeniä eri purnukoita ja maustetahnoja, kalaöljyä, nougatia ja Fazerin sininen -suklaalevy. Yleisesti ottaen ajattelen, että kunhan kotona löytyy hyvää parmesanjuustoa, yrttejä ja oliiviöljyä, niin sillä pääsee pitkälle.

Perjantai-illan illallinen on tärkeä hetki viikossa, jolloin rauhoitutaan viikonloppuun. Kokkaillaan yhdessä puolisoni kanssa, syödään pitkään, kuunnellaan musiikkia ja puhutaan. Tehdään usein klassisia ruokia, kuten risottoa, pastaa, välillä riistaruokia tai Lähi-idän ruokaa, jota rakastan yli kaiken. Yotam Ottolenghin reseptiikka on ihanaa! Toki nautin myös nauruntäyteisistä ravintolailloista ja ruokakokemuksista. Viikonloppujen aamupalaan kuuluu lähes aina hilloleivät ja tee.



”Vaikka olemme keskellä pimeää vuodenaikaa, uskon että päiviin saa luotua valoa pienillä jutuilla.”


Millaisia vinkkejä antaisit itsensä huolehtimiseen erityisesti pimeään vuodenaikaan, kun energiatasot ovat alhaalla?

Mielestäni on tärkeää työskennellä oman mielen kanssa ja havainnoida omaa sisäistä puhetta. Vaikka olemme keskellä pimeää vuodenaikaa, uskon että päiviin saa luotua valoa pienillä jutuilla. Asioita ei tarvitse väkisin romantisoida, mutta mielestäni pieni fiilistely tuo mukanaan kivaa energiaa. Iloa pimeyteen tuo jo vaikka se, että viestittelee ystävän kanssa, ottaa aikaa vaihtaakseen kuulumiset työkaverin kanssa, syö maukkaan aterian tai siistii kodin niin, että siellä on kiva pötkötellä.

Uskon, että toimivan arjen luominen sekä se, että sitoutuu huolehtimaan itsestään ja läheisistään tuo voimaa. Olen pyrkinyt pitämään kiinni säännöllisestä liikunnasta ja ulkoilusta, oli sää mikä tahansa. Ravinnon suhteen sanoisin, että fiksu ateriarytmi kantaa pitkälle. Tasaisella syömisellä on yksi funktio: estää kova nälkä ja pitää vireystila hyvänä. Yleistäen voisi sanoa, että monen makeanhimon, iltasyömisen, tunne-, tapa- tai stressisyömisen takaa löytyy epätasainen ateriarytmi. Ateriarytmi on tietysti aina yksilöllinen.



Mitä ajattelet hyvinvointitrendeistä?

Trendeistä on aina vaarallista puhua, sillä mikä on trendi toiselle, saattaa toiselle olla toimiva ja terveyttä edistävä elämäntapa. Mielestäni jokaisen tiettyä ruokavaliota noudattavan kannattaa pohtia omaa intentiota. Lisäksi on hyvä muistaa, ettei mikään yksittäinen ruoka-aine tai sen pois jättäminen edistä hyvinvointia, jos elämän perustavanlaatuiset osat, kuten stressi, uni, sosiaaliset suhteet, työ- tai opiskeluelämä, eivät ole kunnossa. Unohtamatta tietysti tervettä ja hyväksyvää minäkuvaa. Hyvinvointiin liittyvissä trendeissä on aina riski, etteivät ne sovi omalle keholle ja mielelle. Työni kautta olen valitettavasti myös huomannut, että trendit, joissa poistetaan tiettyjä ruoka-aineryhmiä (korvaamatta niitä fiksusti) saattavat välillä toimia välineenä piilotella syömiseen liittyviä ongelmia.

Olen itse kokeillut kaikenlaisia trendejä vuosien varrella. Pätkäpaasto on esimerkki, josta jotkut kokevat hyötyvänsä paljon, mutta omalla kohdallani se ei toiminut hyvinvointia lisäävänä tekijänä. Tämän hetkisistä trendeistä olen kiinnostunut tutkimaan tarkemmin kofeiinin vaikutusta. Koska kahvi on minulle nautinnon lähde, ajatuksenani ei ole lopettaa sen juontia kokonaan – haluan lähinnä tutkia, kuinka kahvin vähentäminen vaikuttaa jaksamiseen, unenlaatuun, hormoneihin ja ahdistuksen tunteisiin.

Kenen Instagram-tilistä olet inspiroitunut?

Seuraan sydänystäväni ja mentorin Antonia Hambergin tiliä, josta saan paljon voimaa omaan sisäiseen työhön. Hyvinvointialalla koen, että ruotsalainen Womensync on onnistunut viestimään naisterveydestä kauniilla ja yksinkertaisella tavalla. Doing Well on ollut inspiraationlähteeni jo ennen Lagomin syntymistä.

Rakastan myös Sara Karlssonin tiliä – kaikki mitä hän tekee, muuttuu kauniiksi. Tyyli-inspiraatiota saan Sofi Fahrmanilta ja Jenna Kämäräiseltä. Enni Koistinen ja Kirsikka Simberg ovat myös suosikkeja!

Mistä mielestäsi koostuu hyvä elämä?

Iso, mutta sitäkin tärkeämpi kysymys! Oman elämäni näkökulmasta hyvä elämä tarkoittaa oman polun löytämistä, joka ei aina näytä samalta kuin muiden. Minulle on äärettömän tärkeää luottaa intuitioon, kohdata vastoinkäymiset tietyllä nöyryydellä ajatellen, että niiden tehtävä on ehkä opettaa jotain. Virheet ja mokat kuuluvat elämään, mutta samaa virhettä pyrin olemaan toistamatta. Hyvään elämään kuuluu ennen kaikkea turvalliset ihmiset ympärillä, jotka hyväksyvät minut sellaisena kuin olen, sekä turvallinen koti, jossa voi olla oma itsensä. Terveys on tietysti suuressa roolissa läpi elämän, ja sitä kannattaa vaalia.

Lukusuosituksia