Himaparannuksia kylpyhuoneessa ja pojagi-inspired pyyhekokoelma

Kuinka luoda spa-tunnelma kylppäriin?

Vuoden pimeimmät kuukaudet tuntuvat jakavan ihmisiä kahteen leiriin: toiset nauttivat rauhoittumisesta ja talvikuukausien tunnelmasta (Roosa) ja toiset unelmoivat aurinkomatkoista ja laskevat päiviä kevääseen (Emmi). Yhteistä meille kummallekin on kuitenkin, että talvikuukausina tekee mieli linnoittautua kotiin ja arkisten ilojen merkitys korostuu.

Yksi parhaista kotoiluasioista kokkaamisen ja sohvalla leffojen katselun lisäksi on mielestämme kotispa-fiilistely. Emmi oli pari viikkoa sitten lomalla Roomassa ja yöpyi airbnb:ssa, jossa oli kylpyamme. Pitkien kävelyiden täyteisten päivien jälkeen oli ihana aina iltaisin pulahtaa kuumaan kylpyyn viinilasin kanssa.

Kylpyammeen lisäksi unelmoimme myös taloyhtiön saunavuorosta: olisi ihana rutiini kerran viikossa käydä kerran viikossa saunomassa. Onneksi kuitenkin myös saunattoman ja ammeettoman vuokrakämpän kylppäriin voi pienillä konsteilla luoda spa-tunnelmaa.Kylppäriin voisi mielestämme ylipäätään suhtautua tasavertaisena kodin huoneena keittiön, olohuoneen tai makuuhuoneen kanssa. Tuntuu, että usein kylpyhuoneet jäävät muiden huoneiden varjoon, eikä niiden tunnelmaan samalla tavoin panosteta.

Kylpyhuoneisiin ja wc-tiloihin voi tuoda esimerkiksi taidetta ja mattoja samaan tapaan kuin muuallekin kotiin (jos ne eivät ole vaarassa kastua). Emmin vanhan kämpän minivessassa, jonka suihku sijaitsi eri tiloissa, oli esimerkiksi pieni itämainen matto jalkoja lämmittämässä, mikä teki siitä samalla kodikkaamman ja huonemaisen.

Kokosimme tähän kirjoitukseen parhaat vinkkimme kotispan loihtimiseen myös vuokrakämpän (ankeahkoonkin) minikylppäriin. Vinkkaamme myös designstudio Joutenista, joka valmistaa mielestämme kauneimmat kylpypyyhkeet.Kynttilät ja tuoksut

Valaistuksella on tärkeä rooli tunnelman luomisessa. Sytytä kylppäriin kynttilöitä kylvyn tai suihkun ajaksi. Valaistuksen lisäksi myös tuoksuilla voi luoda tunnelmaa, ja kylpyhuoneeseen voi tuoda esimerkiksi tuoksukynttilöitä tai suitsukkeita. Emmillä on kylppärissään tuoksukynttilä ja Roosa puolestaan käyttää diffuuseria tunnelmien luomiseen. Tuoksujen avulla voi joko rauhoittaa tai piristää mieltä riippuen tunnelmasta ja vuorokaudenajasta. Aamutuoksuihimme kuuluvat esimerkiksi vahvistava ja virkistävä rosmariini sekä sitrukset, kun taas illalla suosimme rauhoittavaa laventelia ja lämmittävää kardemummaa.

Kasvit ja kukat

Kylpyhuoneeseen voi tuoda myös muiden kodin tilojen tapaan viherkasveja. Tämä Saanan ja Ollin viidakkomainen kylpyhuone ammeineen, isoine ikkunoineen ja valtavine palmuineen olisi unelmiemme täyttymys. Kuitenkin myös ikkunattomaan kylpyhuoneeseen on mahdollista sijoittaa varjoisassa paikassa selviytyviä kasveja, kuten palmuvehkaa tai rönsyliljaa. Jos kasvien hoito ei ole ominta alaasi, kylppäriä voi koristella myös leikkokukilla. Olemme huomanneet, että usein kaikkien ihanimpien ravintoloiden ja hotellien kylpyhuoneissa on myös kukkia. Meillä on usein tapana irrottaa isommasta kimpusta yksi tai kaksi oksaa pienempään maljakkoon kylpyhuoneeseen.Luonnonkosmetiikka

Kotispan kruunaa tietysti omat kosmetiikkasuosikit, joista suosikkimme löytyvät luonnonkosmetiikan puolelta. Vaikka pyrimme olemaan arjessa minimalisteja sekä ihonhoidon että meikin suhteen, hemmottelemme ihoa välillä ajan kanssa erilaisilla naamioilla (Evolven naamiot lukeutuvat lemppareihimme!) ja gua sha -kasvohieronnalla. Kauniit ihonhoitovälineet ja pakkaukset tuovat myös kylppäriin ylevää spa-fiilistä.

Laadukkaat pyyhkeet ja kylpytakit

Paksuun ja puhtaaseen kylpytakkiin sekä pyyhkeeseen on ihana kietoutua suihkun jälkeen. Pukisimme sekä itsemme että kylpyhuoneemme mieluiten fanittamamme designstudio Joutenin Bathing Pursuit -malliston herkullisen sävyisiin pyyhkeisiin. Jouten on kuin Suomen Tekla, mutta jonka estetiikka ja filosofia puhuttelee ainakin meitä vielä Teklaakin syvemmin.Pyyhkeet ovat kuin arkisia taideteoksia ja meille tuli Joutenin mallistosta mieleen pojagi-teokset. Pojagi-taidemuoto on saanut alkunsa noin 2000 vuotta sitten Koreassa, jossa valmistettiin kauniita kankaita ompelemalla käsin yhteen erilaisia kangastilkkuja, kuten hamppua tai pellavaa, puuvillaa ja silkkiä. Pienistä kangaspaloista muodostui yhteen ompelemisen jälkeen isompi kangasneliö, jota käytettiin arvoesineiden säilytykseen sekä lahjojen käärimiseen. Paketointi takasi, että rakkaus ja hyvät toiveet olivat osa lahjaa. Joutenin kylpypyyhkeet ovat kuin kylppärin pojagi-teoksia, joihin voi kääriä itsensä kuuman kylvyn tai suihkun päätteeksi.

Kaikki Joutenin tuotteet valmistetaan kierrätetyistä hotelleista kerätyistä materiaaleista ja ommellaan Helsingissä. Laadukkaat Suomessa käsin valmistetut froteepyyhkeet olisivat mielestämme myös ihana joululahjaidea jollekin, joka arvostaa arjen kauniita käyttöesineitä.Tuotteiden lisäksi fiilistelemme muutenkin Joutenin sanomaa arkipäiväisyyden arvostamisesta ja muistutuksesta, että tylsyydestä nousevat usein luovimmat ajatukset. Ehkä talvikuukaudet myös näyttäytyvät eri tavoin, kun niitä lähestyy tästä näkökulmasta? Ehkä vuoden pimeimpiin kuukausiin tulisikin suhtautua arkipäiväisyyden ja tylsyyden arvostamisen lähtökohdasta ja niistä kumpuavasta luovuudesta.

Lukusuosituksia