Marraskuun suosikit: joulukaupat, ruokamaailman uudet tähdet ja Vuokko Nurmesniemi

Marraskuussa fiilistelimme joulua ja kotoilua sekä innostuimme uusista ruokamaailman tulokkaista ja Vuokko Nurmesniemen suunnittelufilosofiasta.

Emmi

Kotifiilistelyä ja sisustusinspiraatiota Filippa K -liikkeestä

Marraskuussa on tehnyt mieli käpertyä kotiin ja samalla olen innostunut myös laittamaan kotia hieman lisää. Koti-inspistä olen saanut Instagramin viime aikojen ehkä kuvatuimmasta liiketilasta, viime keväänä Mikonkadulle avautuneesta uudesta Filippa K:n lippulaivamyymälästä. Galleriamainen tila tuntuu samaan aikaan sekä modernilta ja ajattomalta että jollain tapaa myös kotoisalta. Galleriamaisuudesta inspiroituneena tein kodin tavaroiden inventaariota ja karsin ylimääräisiä, vähälle käytölle jääneitä kotijuttuja.

Inspiroiduin myös erityisesti liikkeen materiaalien käytöstä: puuta, pehmeää lampaantaljaa, metallia ja kiveä oli yhdistelty kiinnostavalla tavalla. Alakerran lampaankarvalla päällystetystä sohvasta inspiroituneena heitin meidän yhden nojatuolin päälle lampaantaljan, mikä teki siitä vielä lämpimämmän ja houkuttelevamman näköisen lukutuolin. Aloin myös haaveilla kaikista hienoista pahka-asioista ja toivoisin löytäväni tulevilta kirppisreissuilta ainakin pahkakulhon ja ehkä pienen sivupöydän.

Inspiroiva Filippa K -lippulaivamyymälä.

Vuokko x 2

Toinen viimeaikainen sisustus- ja myös muun inspiraation lähteeni on ollut Vuokko Nurmesniemi. Nyt onkin hyvä hetki uppoutua Vuokon maailmaan, sillä Designmuseoon avautui lokakuun lopussa Antti + Vuokko Nurmesniemi -näyttely, joka kokoaa yhteen suunnittelijapariskunnan tuotantoa ensimmäistä kertaa. Näyttelyssä on kiinnostavaa nähdä heidän työnsä rinnakkain ja huomata yhtymäkohtia. Vaikka parin työskentelytavat ja materiaalit poikkesivat toisistaan, heidän töitään yhdistää kiinnostus samankaltaiseen leikkisään, yksinkertaistettuun ja kestävään muotoiluun. Haaveilen myös, että pääsisin joskus käymään Vuokon ja Antin vanhassa kodissa Herttoniemessä, joka näyttää upealta! Sitä odotellessa, kodista voi onneksi inspiroitua tässä Design Storiesin jutussa.

Suosittelen myös lämpimästi Jutta Ylä-Monosen kirjoittamaa elämänkertaa Vuokko – Muotoilija Vuokko Nurmesniemen elämä ja ura. Kirjassa avataan vielä lisää Vuokon ja Antin kaunista rakkaustarinaa ja elämänkumppanuutta sekä Vuokon suunnittelufilosofiaa. Itselleni jäi kirjasta mieleen kuinka Vuokko jo lapsena ihaili enonsa vaimon näyttävien joulukoristeiden sijaan suolakiteillä koristeltua joulukuusta. Yksinkertainen, kevyesti kimmeltävä joulukuusi teki lapseen suuren vaikutuksen, ja sama pelkistetty muotoilufilosofia on säilynyt hänen suunnittelussaan. Tuntuu, että Vuokon ajattelussa on paljon sellaista, mistä voisimme kaikki oppia tämänhetkisen yltäkylläisyyden ja tavarapaljouden keskellä.


Kuva: Antti Nurmesniemen arkisto

Inspiroivia uuden ajan ruokakulttuurin avauksia: Onne & Pidot

Kokkausinspiraationi on ollut jo pidempään hieman hukassa, mutta sen takia olen sitäkin enemmän innoissani parista uudesta ruokamaailman tulokkaasta. Onne on uusi online-ravintola, josta voi tilata kotiin kiinnostavien ravintola-alan ammattilaisten tekemiä annoksia. Onne haluaa nostaa esiin ravintola-maailman tekijät ja tarinat annosten takana. Mukana ovat esimerkiksi Ripaus kurkumaa -ruokablogista tuttu Gelawej Viyan ja vuoden 2022 MasterChef Petra Väänänen. Onne panostaa annoksissaan laadukkaisiin raaka-aineisiin sekä sesonki- ja lähiruokaan. Päivittäin tarjolla on rajoitettu määrä annoksia, jotta ruokahävikki pysyy minimissä. Viime aikaisen kokkauslaiskuuteni aikana on ollut monta tapausta kun ruokalähettipalvelusta on tullut kylmä ja vähän kärsineen näköinen annos kotiin. Onkin ihanaa, että Onnessa annokset on suunniteltu nimenomaan kotiin kuljetettavaksi, jolloin ne toimivat varmasti myös perille päästyään.

Toinen kiinnostava ruokamaailman tulokas on Pidot, joka järjestää aivan ihanan kuuloisia kokkauskursseja Kampissa. Pidot-ruokakurssien takana on kaksi ruoan ja koulutuksen asiantuntijaa: Viivi ja Lilli. Pidot ovat heidän mukaansa ylistys yhdessä syömisen ja  ruoanvalmistuksen iloille. Kaikki kurssit kuulostavat ihanilta, mutta itseäni kiinnostaisivat erityisesti kurssit Kaapin aarteet, Pastapidot ja Kimchidisco. Kurssi olisi myös ihana joululahjaidea ruokafiilistelijälle!

Pastapidot näyttävät ihanilta. Kuva: Pidot Productions

Roosa

Helsingin joulukaupat ja -myyjäiset

Aloitin joulufiilistelyn jo hyvissä ajoin marraskuussa ja tavoitteenani on myös hoitaa lahja-asiat ajoissa ja harkitusti. Helsinki on onneksi jälleen täynnä ihania joulukauppoja ja -myyjäisiä, joista ammentaa inspiraatiota. Tässä muutama menovinkki muillekin lahjaideoita kaipaaville:

UU Market avaa joulukaupan 1.-17.12. Kämp Gallerian toiseen kerrokseen, joka täyttyy suomalaisten suunnittelijoiden uniikeista teoksista ja käsintehdyistä tuotteista. Studio Savilla järjestää tuttuun tapaan Aleksanterin teatterin keramiikkapajalla sample salen, johon suosittelen suuntaamaan keramiikkaostoksille 4.12. sunnuntaina. Myös Studio Bomin joulumyyjäisissä Suvilahdessa 17.-18.12. on myynnissä keramiikkaa, lasiesineitä, printtejä, taidetta ja moneen otteeseen syystä hehkuttamaamme Hunajatarhan hunajaa. Hakola kuratoi tänä jouluna myös saman katon alle viiden kädentaitajan tuotteita, mukana on mm. Annan Suklaatehtaan konvehteja ja Kaurilan saunan mehiläisvahakynttilöitä. Valmistimme Gemman pikkujouluissa viime vuonna myös itse mehiläisvahakynttilöitä, ohjeeseen pääset tästä!

Aiemmista vuosista tutut Xmas Garage -myymälät löytyvät tänä vuonna Forumista ja Kämp Galleriasta. Valtavasta valikoimasta löytyy mm. joulukoristeita laidasta laitaan – ihastuin itse Mifukon puisiin lintuihin, jotka on valmistettu käsin Ghanassa ja kantavat tekijänsä nimeä.

Tulevaan vuoteen valmistautumista ja kaunein paperikalenteri.

Kaunein kalenteri vuodelle 2023: Hobonichi Techo

Olen vannoutunut paperikalenterin käyttäjä ja ajoissa liikenteessä myös ensi vuoden kalenteritarpeiden tiimoilta. Hahmotan fyysisestä kalenterista parhaiten menoni ja arjen tuntuessa hektiseltä saan mielenrauhaa kirjaamalla sunnuntaisin seuraavan viikon tapahtumat ylös. Koska arvostan japanilaista paperitavaraa ja kalenterissa yksinkertaisuutta ja funktionaalisuutta, päädyin hankkimaan vuodelle 2023 Hobonichi Techo -kalenterin. ’Techo’ tarkoittaa ikään kuin kalenterin ja päiväkirjan yhdistelmää ja kalenterissa onkin hyvin tilaa myös muistiinpanoille. Sivut ovat ohutta mutta laadukasta tomoegawa-paperia, jonka ansiosta kalenteri on kompaktin kokoinen ja siksi myös kätevä mukana kannettavaksi. Hobonichi-kalentereita myy esim. Paperimuru ja The Journal Shop.

Lukusuosituksia