Helsinki Design Week 2022

Syyskuu on inspiroivin aika vuodesta, sillä Helsinki Design Week avaa ovia kaupunkiin: kiinnostavimpiin gallerioihin, kauppoihin, työhuoneisiin ja showroomeille. Tässä muistilista muutamista parhaista tärpeistä HDW:n ohjelmistosta.

Pandemiavuosien jälkeen tuntuu ihanalta, että kaupunki täyttyy jälleen erilaisista tapahtumista ja Helsinki Design Weekin tämän vuoden teema ”Olemme avoinna” tuntuu erityisen osuvalta. HDW on aina ollut suosikkitapahtumiani ja opiskeluaikoina kiersin aina mahdollisimman monia eri tapahtumia ja näyttelyitä tuolloin läpi – ja opiskelin sitten vähän enemmän seuraavalla viikolla. Vähän jopa harmittaa, että tänä vuonna työpaikallani vietetään vuoden kiireisintä aikaa, eikä jää niin paljon aikaa itse kierrellä vapaasti kaupungilla. Onneksi kuitenkin myös töissäni järjestetään inspiroivia tapahtumia ja iltaisin ehkä ehdin tehdä muutaman täsmävisiitin kiinnostavimpiin tilaisuuksiin.

Jos ehdit niin suosittelen kuitenkin tutustumaan huolellisesti ohjelmaan ja ammentamaan inspiraatiota tulevaksi talveksi mahdollisimman monesta paikasta. Tässä kuitenkin muutamia omia bongauksiani ja tärppejä ohjelmasta:

The Sense of Spirituality

Tunnelmallisen Lapinlahden Venetsia-talossa on vielä tänään nähtävissä The Sense of Spirituality -näyttely, joka tarkastelee ajassa olevia henkisiä ilmiöitä. Kattauksesta löytyy artesaanileipää ja kaksi kalaa, tuulikelloja, pyhää geometriaa ja maadoittavia sormuksia. Värähtelytaajuutta nostava ääniesitys ja ajattomuuteen vievä meditaatio. Palava herbario ja ikiaikaisen viisas pöllö. Itse ihastuin erityisesti Anna Karhu-Cormierin palavaan herbaarioon, joka näkyy myös otsikkokuvassa. Näyttelyn jälkeen suosittelen ostamaan myös samassa tilassa sijaitsevasta leipomosta leivän kotiin. Paras hapanjuurileipä kaupungissa!

The Sense of Spirituality, Venetsia-talo 1.-4.9. klo 12-19.

Kanavaranta 1

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikkana on Kanavaranta 1, “sokeripalana” tunnettu Alvar Aallon suunnittelema ikoninen rakennus, jonne on nyt yleisölle vapaa pääsy ensimmäistä kertaa. Ylimmässä kerroksessa on ihana ravintola Kuurna, joka valitettavasti varattiin loppuun heti. Ravintolan yhteyteen on kuitenkin avattu myös Artekin viinibaari, jonne ei oteta varauksia, joten sinne voi mennä nauttimaan drinkin merinäköaloilla ja tutustumaan samalla arkkitehtuuriin.

Kanavaranta 1, Artek Winebar 2.–10.9. klo 16–22 ja 4.9. klo 16-20

Design Market

Design Market järjestetään tänä viikonloppuna sekä Kaapelitehtaalla (3.–4.9.) että verkossa (2.–4.9.) . Tapahtumasta voi löytää laadukkaita huonekaluja, sisustustuotteita ja vaatteita edullisin hinnoin. Myyjävalinnoissa suositaan kestävästi tuotettujen ja korkealaatuisten tuotteiden suunnittelijoita ja valmistajia. Kävimme eilen Roosan kanssa Kaapelilla ja ihastelimme muun muassa Kokorin koreja, Arelan laadukkaita neuleita ja Sera Helsingin upeita mattoja. Kaapelitehtaan ulkopuolelta voi myös ostaa Fredan Kukkaistorin kauniita luonnonkukista solmittuja kimppuja.

Design Market, Kaapelitehtaalla 3-4.9. ja verkossa 2.-4.9.

Hakola Design Days

Olen töissä Hakolalla ja vuosittainen tapahtumamme Hakola Design Days on myös osana Design Weekin ohjelmaa. Design Days -viikolla Hakola Housen kolmessa kerroksessa on avoimet ovet torstaista-sunnuntaihin ja katutason Hakola Shopilla järjestetään taiteilija Josef Albersin väriopista inspiroituneena workshoppeja jo maanantaista lähtien. Itse odotan erityisesti koristeveistäjämestarin Mikki Paajasen koristeveisto-workshoppeja ja toivon, että kerkeän töiltäni myös itse kokeilemaan luovaa veistoa. Hakola Studiolla järjestetään torstaista sunnuntaihin klo 14-15.30 ohjattu koristeveisto-kurssi ennakkoilmoittautumisella, mutta paikan päälle voi tulla myös muina aikoina katselemaan ja kokeilemaan veistoa. Lisäksi suosittelen Hakola Studiolla järjestettävää Aalto x Hakola -näyttelyä, jossa pääsee tutustumaan tulevaisuuden kalustemuotoiluun Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtiopiskelijoiden näyttelyssä sekä vierailemaan toimitusjohtajamme Annaleenan upeassa kodissa ylimmässä kerroksessa.

Hakola Design Days 5.-11.9. Hakola Shop ma–la klo 10–18 ja su klo 10–16, Hakola Studio & Hakola Home to–la klo 12-18 ja su klo 12–16.

PechaKucha

Helsinki Design Weekin klassikko PechaKucha Night on must see! Nopeatempoinen PechaKucha Night perustuu tokiolaisen Klein Dytham -arkkitehtitoimiston esitysformaattiin, jossa puhujilla on käytössään ainoastaan 20 kuvaa ja 20 sekuntia jokaista kohden. Kuudessa minuutissa ja neljässäkymmenessä sekunnissa voi sanoa paljon. Tänä vuonna PechaKucha-esityksiä järjestetään Kallion Kirkossa ja Aalto-yliopistolla. Olen käynyt useissa PechaKucha-esityksissä vuosien aikana ja saanut jokaisella kerralla aina uusia ideoita, ajatuksia ja näkökulmia.

PechaKucha, Kallion kirkko 8.9. klo 20. Liput 10€/20€
PechaKucha, Aalto-yliopisto 7.9. klo 18. Liput 10€/20€

Open Studios

Open Studios -tapahtumassa pääsee kurkistamaan suunnittelijoiden ja työyhteisöjen luoviin toimistoihin. Minusta on aina ollut kiinnostavaa nähdä millaisissa paikoissa luovat ideat syntyvät. Kolmen päivän mittaisen tapahtuman aikana on mahdollista osallistua kaupunginosakohtaiselle opastetulle kierrokselle tai vaellella studiosta toiseen omaa tahtiaan. Ohjelmassa on työpajoja, lanseerauksia ja viimeisenä iltana yhteiset juhlat Club Kaikussa.

Open Studios 7.-9.9.

House by Architect

Arkkitehdin talo-illassa pohditaan millaisessa asunnossa on hyvä elää. Arkkitehdin talo on konsepti, jonka tavoitteena on lisätä arkkitehtuurin lukutaitoa. Konseptin ytimessä ovat kodit, koska ne koskettavat jokaista ihmistä, ovat useimmille arvokkain omaisuuserä ja niiden laatu on herättänyt viime vuosina paljon huolta. Illan aikana kuullaan viisi puheenvuoroa arkkitehdeiltä ja työpareilta millainen asuinrakennus on tehnyt vaikutuksen, inspiroinut ja mahdollisesti vaikuttanut omaan suunnittelutyöhön. Itselleni ihana ja toimiva kotiva on yksi tärkeimmistä arjen pilareista, joten innolla odotan kuulevani ammatilaisten näkemyksiä siitä, millaisessa asunnossa on hyvä elää.

House by Architect, Kanavaranta 1, 6.9. klo 19-20.30.

Suosittelen myös lukemaan Helsinki Design Weekin ohjelmajohtajan, ihanan Anni Korkmanin zineemme tekemän kirjoituksen Jatkot, joka kuvaa myös HDW:n teeman mukaisesti avoimuutta ja vieraanvaraisuutta. Yötön yö -zinejä on vielä muutama kappale jäljellä, joten laita meille viestiä meilillä tai Instagramissa, jos kaipaat vielä omaasi!Lukusuosituksia