Heinäkuun suosikit: Helsinki-nostalgiaa, saaristofestarit ja kardemumma cold brew

Heinäkuussa vaihdoimme espresson jääkahviin, tutustuimme lämminhenkisiin ravintoloihin, upeasti entisöityihin helmiin sekä uuteen vintage-liikkeeseen Karjaalla.

Roosa

Cold brew kardemummalla

Helteellä kuuma kahvi ei ole houkutellut, toisin kuin jääkylmä cold brew, joka on helppo valmistaa jääkaappiin edellisenä iltana. Viimeistelin kylmäuutetun kahvini jääpaloilla ja kauramaidolla ja lisäsin lopuksi mukaan ripauksen kardemummaa, mikä toi makuun kivaa vaihtelua. Mausteena kardemummalla on ilmeisesti myös viilentäviä vaikutuksia, joten se sopii siinäkin mielessä täydellisesti aamukahvin kaveriksi kesällä.

Nostalgiaa & arkkitehtuuria

Olen viime aikoina ollut koukussa @helsinkieilenjatanaan Instagram-tiliin, koska Helsingin historia ja arkkitehtuuri kiinnostaa. Tili on omistettu nimensä mukaisesti Helsingin rakennuksille ja alueille eilen ja tänään – julkaisujen vanhat kuvat ovat peräisin Helsingin kaupunginmuseon arkistoista ja tiliä ylläpitävä Laura Boxberg on kuvannut samaiset paikat nykypäivänä. Valokuvaprojekti avaa kiinnostavalla tavalla Helsingin historiaa ja arkea, arkkitehtuuria ja kaupungin kehitystä.

Toinen samoja teemoja hipova suositukseni löytyy monille entuudestaan tutusta Seurasaaresta. Olen itse aiemmin Seurasaaressa käydessäni nauttinut ainoastaan saaren luonnosta, mutta tänä kesänä vierailin vihdoin myös Seurasaaren Ulkomuseossa. Museo on perustettu jo vuonna 1902 ja rakennukset on siirretty Seurasaareen ympäri Suomea. Ahmin sisustusinspiraatiota tulevaisuuden mökkihaaveita varten etenkin 1790-luvulla rakennetusta rokokoo-tyylisestä Kahiluodon kartanosta, lähes jokaisesta pirtistä löytyvistä eri värisistä ruutuverhoista ja koristeellisista tapeteista sekä suklaakonvehteja muistuttavista kuparisista kakkumuoteista. Seurasaaressa samaan reissuun kannattaa yhdistää myös opastettu kierros viereisessä Tamminiemessä ja piipahdus Café Adjutantissa.

Ravintola Elm & Puistokatu 4

Kesän ilahduttavin ravintolatulokas on ehdottomasti Ravintola Elm, missä olen kuluneen kuukauden aikana käynyt pariinkin otteeseen. Suosikeiksi Elmin välimerellisestä menusta ovat nousseet ainakin mustekala-annos perunoilla ja Crema Catalana. Seuraavalla kerralla haluaisin maistaa kalastajan keittoa. Ravintolan konstailematon menu ja lämmin tunnelma toimii niin lounaalla, aftereilla kuin illallisellakin – sisätiloissa upeissa historiaa henkivissä puitteissa tai houkuttelevalla terassilla.

Elm sijaitsee Kaivopuiston kupeessa, 1800-luvun lopulla rakennetussa puuhuvilassa nimeltä Puistokatu 4, joka on vastikään entisöity pieteetillä (myös huvilan uusi elämä on dokumentoitu Helsinki eilen ja tänään -tilille). Tilasta jäi mieleen erityisesti upea kattomaalaus ja ravintolan sisustus kunnioitti hienosti vanhoja yksityiskohtia. Puistokatu 4 toimii tilana ekologisesti kestävän tulevaisuuden rakentajille ja alustana kohtaamisille, yhteistyölle ja tutkimukselle – mielenkiintoista! Talo aukeaa yleisölle virallisesti elokuussa ja historian kerrostumien ja tulevaisuuden visioiden välistä vuoropuhelua käyvä 14 huonetta -näyttely on avoinna 8.-21.8. Avajaisnäyttelyssä on mukana mm. installaatiot Pehmee kollektiivilta ja Veli Studiolta.

Ravintola Elm: Puistokatu 4, Helsinki. Avoinna ma–pe klo 11.30-22 & la klo 13-22

Emmi

Saaristofestarit: Bättre Folk & Odyssous Festival

Heinäkuuni on sujunut täydellisessä tasapainossa mökkeilyn ja festaroinnin merkeissä. Aloitin lomani tunnelmallisella Bättre Folk -festarilla Hailuodossa Roosan suosikkifestarilla ja siellä oli niin ihanaa, että uskon siitä tulevan myös tulevien kesien perinne. Lisäksi kävin heinäkuussa myös toisella kivalla saarifestarilla hieman lähempänä, nimittäin We Jazzin järjestemällä Odyssous-festivaalilla Lonnan saarella, jossa oli myös mieletön tunnelma sekä kiinnostavia uusia ja vanhempia jazz-tuttavuuksia.

Tapas & viinibaari: Vinolito

Pakko mainita Roosan mainitseman ihanan Elmin lisäksi myös toinen helmi ravintolamaailmasta! Kaikkien aikojen suosikkiaamiaiseni Helsingissä oli pieni espanjalainen kahvila Cafelito, joka sijaitsi Harjutorin kupeessa. Surukseni kahvila sulki ovensa pari vuotta sitten, mutta hyvät uutiset ovat, että sama omistaja avasi kevättalvella Kallioon Vaasankadulle tapas- ja viinibaari Vinoliton. Kävimme Roosan siellä aftereilla ja ihastuimme molemmat paikkaan välittömästi. Viihtyisä terassi, ihania herkkuja ja hyvä natuviinikokoelma nostivat paikan heti ykkössuosikiksi Helsingin viinibaareista. Juttelin myös omistajan kanssa ja hän lupaili, että myös Cafelito saattaa vielä joskus tehdä paluun.

Vinolito: Vaasankatu 8, Helsinki. Avoinna ti–la 16–24


Kirppishelmi Karjaalla: Roomage

Karjaalle on avautunut uusi aivan mieletön vintage-liike Roomage, jossa on huonekalujen lisäksi taitavalla silmällä kuratoitu vaihtuva valikoima Stella Harasekin ja Jarno Jussilan keräämiä kodin aarteita. Olen jo aiemmin ihastellut Stellan ja Jarnon makua Reloven pop up -kirppareilla ja kotiuttanut sieltä muutamia löytöjä, joten olin innoissani, että nyt aarteet ovat saaneet pysyvämmän kodin. Lämmin suositus Roomagelle!

Roomage: Veturinkuljettajankatu 13, Karjaa. Avoinna pe–su 12–18.

Peilikaapin kesäsuosikit

Kesällä on ihonhoito on ihanan mutkatonta ja tuntuu, että iho voi hyvin vain parilla suosikkipurkilla. Bybin Mega Mist* on suosikkikasvoveteni, jota tykkään suihkia kasvoille pitkin päivää tuomaan kosteutta. Helteillä on extraihanaa laittaa se jääkaappiin ja suihkia kylmää kasvovettä viilennykseksi. Toinen lempparipurkkini on Evolven Bio-Retinol Gold Mask*, joka kosteuttaa hyvin kuivaa ihoa ja tuo eloa kasvoille. Tämä olisi mielestäni myös ihana mökkituliainen kaveriporukan mökkireissulle, jossa jokainen voi tehdä saunassa oman kultanaamion.

*tuotteet saatu

Lukusuosituksia