Yö Paimion parantolassa

24 tunnin väriloma Paimiossa.

Olen tehnyt kevään aikana työprojektia Paimion parantolan kanssa, sillä Hakola on suunnitellut parantolan päärakennuksen viereiseen hoitajien taloon kaksi majoitushuoneistoa. Tätä kautta olen päässyt myös vierailemaan Paimion parantolassa pariin kertaan ja tutustumaan syvemmin rakennuksen historiaan.

Pääsin kesän alussa testiyöpymään Hakola-huoneistossa ja alle vuorokauden mittainen parantola-kokemus tuntui pitkältä parantavalta hotellilomalta melko hektisen kevään työrupeaman jälkeen. Olen kirjoittanut Hakolan ja Paimion parantolan yhteistyöstä aiemmin myös Hakola Journaliin, mutta koska Paimion parantola oli niin upea paikka, halusin vielä kirjoittaa siitä tännekin.

Paimion parantola on yksi kansainvälisestikin merkittävimmistä funktionalismin suuntausta edustavista rakennuksista ja samalla myös Alvar ja Aino Aallon henkilökohtaisen uransa läpimurtoteos. Tuberkuloosiparantolaksi suunniteltu rakennus on kokonaisuudessaan todella vaikuttava. Suosittelen osallistumaan opastetulle kierrokselle, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti parantolan historiasta.

Rakennuksen jokainen pieni yksityiskohta arkkitehtuurista kalusteisiin on suunniteltu tukemaan potilaiden hyvinvointia ja edistämään paranemista. Kukin rakennussiipi on esimerkiksi suunnattu parhaaseen mahdolliseen ilmansuuntaan sekä valon että lämpötilojen suhteen. Portaikon askelmat on madallettu, jotta niitä pitkin olisi mukavampi kävellä ja potilashuoneet on suunniteltu ”horisontaalisen ihmisen” tarpeita ajatellen. Pienet yksityiskohdat näkyvät jopa ovenkahvoissa, jotka on suunniteltu niin etteivät lääkäreiden hihat voi kiireessä jäädä niihin kiinni.

Ovenkahva, johon ei jää kiireisimmänkään hihansuut kiinni.

Opastetun kierroksen lisäksi, suosittelen myös kulkemaan merkityn kävelykierroksen metsässä (ja suojautumaan hyttysmyrkyllä, sillä meidän kävelymme muuttui juoksulenkiksi). Samaa mäntyjen keskellä kulkevaa polkua myös potilaat kulkivat aikoinaan.

Tuberkuloosi oli erityisesti nuorten ihmisten sairaus ja tuberkuloosipotilaat saattoivat asua parantolassa useita vuosia, ja heidän välilleen syttyi myös romansseja. Kävelyretken varrella sijaitseva “Lemmenlampi” oli kuulemma suosittu nuorten rakastavaisten salainen kohtaamispaikka.

Luin reissussa myös Heikki Aalto-Alasen Rakastan sinussa ihmistä -kirjan loppuun, joka kertoo Alvar ja Aino Aallon rakkaustarinan heidän toisilleen kirjoittamien kirjeiden kautta. Siinä missä Alvar Aalto oli kaikkien tuntema ja ihailtu arkkitehtuurin mestari, kirjeistä kävi ilmi kuinka Aino on ollut yhdenvertainen suunnittelija ja työtoveri Alvarin rinnalla, vaikka ei olekaan viihtynyt parrasvaloissa samaan tapaan kuin miehensä.

Paimion värikartan sävyjä: vihreää, sinistä, punaista, kirkasta keltaista, mustaa ja valkoista.

Suurimman vaikutuksen Paimion parantolassa minuun tekivät värienkäyttö ja Aino on ollut ilmeisesti merkittävässä roolissa värien valitsemisessa. Alvar kirjoitti Ainolle parantolan suunnittelua koskevassa kirjeessään ja pyysi häntä valitsemaan kaikki värit “diktatuurin valtuudella”. Juuri värit ovat mielestäni suuressa roolissa parantolan taianomaisen tunnelman luomisessa. Tavanomaisesta sairaalasta poikkeavalla värityksellä kuten kirkkaan keltaisella, aurinkoa muistuttavalla porraskäytävällä pyrittiin luomaan positiivisia mielikuvia ja piristämään potilaiden mielialaa. Koko parantolan väritys poikkeaa merkittävästi siitä valkoisesta värimaailmasta, jollaiseksi sairaaloiden väritys usein mielletään.

Paimion vierailun kruunasi majoittuminen Hakolan huoneistossa, joissa on myös käytetty upealla ja kekseliäällä tavalla värejä. Hakolan huoneiden suunnittelusta vastasivat Hakolan sisustusarkkitehti Reetta Reinikainen sekä toimitusjohtaja ja luova johtaja Annaleena Hakola. Vierailimme kolmestaan ensimmäisen kerran Paimiossa viime talvena, jolloin huoneille ei oltu tehty mitään moneen vuoteen. Reetan ja Annaleenan käsissä huoneistot ovat kokeneet upean värikkään muodonmuutoksen, jossa ne on tuotu nykyaikaan, kuitenkin vanhaa kunnioittaen. 

Huoneistojen värisuunnittelussa on ollut pohjana parantolan värejä, joiden kanssa on sovitettu yhteen Hakolan värejä. Suunnittelun taustalla oli ajatus valita huoneistoon ainoastaan hyvän olon värejä, joista saa rauhaa, voimaa ja energiaa. Kaksi huoneistoa on väritetty eri sävyin: vuoristomaisemista inspiroitunut huoneisto on nimeltään Como ja paahteisilla sävyillä maalattu majoitus Sisilia. Me valitsimme lämpimän vaaleanpunaisilla ja persikan sävyillä väritetyn Sisilia-huoneiston, ja mielestäni yöpyminen värien keskellä täydensi koko Paimion vierailun.

Huoneistoissa on myös keittiöt, joissa voi kokata. Teimme keittiössä aamupalaa ja joimme monta kuppia kahvia kaikessa rauhassa. Lounaalle päädyimme testaamaan kuitenkin Paimion parantolan Ravintola Toivon, jolle myös lämmin suositus. Ruoka oli herkullista ja palvelu sydämellistä! Ravintola Toivo tarjoilee buffet-lounasta, mutta saimme pyytämällä kokin tekemät herkulliset vegaaniannokset ja jälkiruuaksi vegaanista suklaakakkua. Kannattaa siis huikata keittiöön erikoisruokavalioista. Ravintolan terassilla, parantolan valkoisen seinien heijastellessa auringonvaloa, tuntui hetken ajan kuin olisi ollut Kreikan lomalla.

Suosittelen lämpimästi vierailua Paimion parantolassa joko päiväretkikohteena tai pidempää yön yli vierailua kaikille, jotka kaipaavat täydellistä irtiottoa arjesta ja latautumista arjen kiireistä! Meidän reissumme kesti tasan vuorokauden, mutta tuntui kuin olisi ollut viikon lomamatkalla Etelä-Euroopassa värien ympäröimänä.

Jos Aaltojen arkkitehtuuri kiinnostaa, kannattaa lukea myös Roosan vierailusta Villa Maireaan. Se on seuraavaksi reissulistallani!

Paimio-tuoli testissä. Kädet kuuluisi laittaa selän takana oleviin aukkoihin, jotta rintakehä avautuu ja hengittäminen helpottuu.

Lukusuosituksia