Villa Mairea

Varoitus: Visiitin jälkeen haluat todennäköisesti ryhtyä taidekeräilijäksi ja ostaa talon metsän keskeltä kera japanilaistyylisen kukkahuoneen ja uima-altaan.

Vierailimme päiväreissulla Noormarkussa ja Villa Maireassa, joka on ollut pitkään go to -listallani muiden Alvar Aalto -kohteiden joukossa. Ystäväni kuvaili visiittiä täydellisesti: ”Täällä on kaunista, että aivot räjähtää”. Samaistuin!

Alvar Aalto suunnitteli Villa Mairean kodiksi ystäväpariskunnalleen Maire ja Harry Gullichenille 30-luvun lopulla. Vaikka talo on nykyisin lähinnä edustuskäytössä, siitä huokui kotoisa tunnelma erityisesti luonnonläheisyyden ja -materiaalien sekä upean taidekokoelman myötä.

Maire Gullichsen oli taidekeräilijä ja mesenaatti, ja suurin osa kokoelman modernin taiteen teoksista on hänen ulkomailta tuomiaan tai taiteilijaystäviensä tekemiä. Maire halusi taidekokoelman kerryttämisen sijaan hankkia teoksia taiteilijoilta, joiden taiteellista työtä halusi tukea sekä teoksia, joista hän aidosti piti. Maire itse teki myös taidetta, mutta ei ilmeisesti koskaan näyttänyt teoksiaan ja työt ovat yhä piilossa yleisöltä suljetussa yläkerrassa.

Talon sisätilojen kuvaaminen oli kielletty, mikä teki mielestäni vierailusta entistä kiinnostavamman ja tuntui, että yleisö oli kierroksella aivan eri tavalla läsnä. Olen myös tietoisesti halunnut jättää tästä kirjoituksesta yksityiskohdat ja tarinat minimiin, jotta en spoilaisi liikaa. Opastuksen jälkeen huvilan ulkopuolelta ja puutarhasta sai napata kuvia – moni ehkä yhdistää Villa Maireaan etenkin piha-alueen munuaisenmuotoisen uima-altaan, joka lieneekin yksi huvilan kuvatuimmista elementeistä.

Vilkaisin varauskalenterista, että kesän opastetuille kierroksille oli ainakin toistaiseksi vielä mukavasti paikkoja jäljellä. Villa Mairean visiitin yhteyteen suosittelen kiertämään myös huvilan lähistöllä sijaitsevan Noormarkun kauniin ruukkialueen, jossa on myös mahdollista yöpyä jos matkustaa kauempaa. Me pyörähdimme pikaisesti myös Porissa, ja esimerkiksi Yyteri ja Porin taidemuseo kannattaakin ehdottomasti sisällyttää mukaan reissuun.

Mairen taidekokoelman ympärille perustetussa Porin taidemuseossa on syyskuuhun saakka Maire Gullichsenin taidesäätiön 50-vuotisjuhlanäyttely Tahto ja näkemys, jossa on esillä säätiön kokoelman teoksia.

Villa Maireasta ja Maire Gullichsenista sekä hänen elämäntyöstään inspiroituneena innostuin tutkimaan lisää, ja satuin törmäämään Yle Areenassa Pro arte utili -dokumenttisarjaan suomalaisesta muotoilusta ja taideteollisuudesta. Sarjan ensimmäisessä jaksossa Maire kertoo Artekin synnystä Villa Maireassa ja jaksossa näkyy myös vilauksia taidekokoelmasta sekä sisätiloista huvilasta 80-luvulla. Rakastin kohtaa, jossa Maire asettelee puutarhastaan poimimia jättimäisiä kukkia valtavaan Aalto-maljakkoon japanilaistyylisessä kukkahuoneessaan (mikä oli myös mielestäni yksi ihanimmista tiloista Villa Maireassa!) Myös Mairen lapsuuteen ja nuoruuteen keskittyvä muistelmateos olisi kiinnostava lukea.

Lukusuosituksia