Gemman muusa: Archetype

Archetypen tavoitteena on valmistaa kauniita ja moderneja käyttövaatteita, jotka kestävät vuosikymmenestä toiseen. Tapasimme Archetypen perustajan Milla Koukkusen ja pääsimme kysymään merkin filosofiasta ja vastuullisista valinnoista vaatealalla.

Moikka Milla! Mistä Archetype sai alkunsa?

Se sai alkunsa osittain henkilökohtaisestakin tarpeesta yksinkertaisille ja moderneille työvaatteille, jotka olisivat sekä siistejä että niissä olisi mukava olla. Meille oli alusta saakka myös tärkeää, että materiaaleina käytetään luonnonkuituja. En itsekään käytä vaatteissa polyesteria, emmekä halunneet tuottaa maailmaan lisää mitään sekakuitua, joka päätyy lopulta sekajätteeksi.

Mistä Archetype nimi tulee?

Teimme pienen testikokoelman kesällä 2019, johon keräsimme palautetta asiakkailta. Saimme parasta palautetta kaikista simppeleimmistä vaatteista, ja mitä enemmän vaatteissa oli esimerkiksi erikoisia tikkauksia, sitä haastavammiksi ne koettiin. Yksinkertaiset vaatteet olivat asiakkaiden mukaan helposti yhdisteltävissä keskenään ja myös siihen, mitä vaatekaapista jo valmiiksi löytyy. Siitä tuli idea myös ”arkkityyppi”-nimestä ja kun huomasimme, että Archetype ei vielä ollut käytössä, päätimme napata sen.


Archetypella on tosiaan aivan ihania ja laadukkaan tuntuisia luonnonmateriaaleja. Miten materiaalit valitaan?

Lähtöajatuksena materiaalien valinnassa on kestävyys ja korjattavuus, mutta myös se, miten materiaalia voi hyödyntää, kun vaate joskus tulee tiensä päähän. Emme halua, että materiaalit jäisivät ongelmajätteeksi, jota ei millään lailla voi käyttää hyväksi. Yritämme ottaa tämän ajattelun huomioon pienissäkin yksityiskohdissa, jotka eivät välttämättä näy suoraan kuluttajille. Esimerkiksi napit on valmistettu biohajoavasta muovista, resiinistä ja ensi vuoteen mennessä pyrimme siihen, että housuissa käytettävät kuminauhat saisi tehtyä luonnonkumista.

Missä vaatteet valmistetaan? Millainen prosessi yhteistyötehtaiden löytäminen on?

Kaikki vaatteemme leikataan ja ommellaan Eestissä. Laadukkaat valmistajat ovat kullanarvoisia ja yhteistyötehtaamme on mahtava paikka! Nykyään vaateteollisuus on laajassa mittakaavassa mennyt pitkälti pikamuotiin. Monissa paikoissa ei edes ajatella, että vaatteen tarvitsisi kestää yhtä sesonkia kauemmin, joten valmistukseltakaan ei kaikkialla vaadita korkeaa laatua. Meidän valmistajamme tekee paljon työvaatteita, joissa kulutus on kovaa ja keston on pakko olla hyvä. Tämä oli meille hyvä referenssi, sillä mekin haluamme tehdä työ- ja käyttövaatteita, mutta rennolla ja modernilla otteella.

Archetype pyrkii toimimaan mahdollisimman vastuullisesti. Kerro tästä lisää ja millaista vastuullisten valintojen tekeminen on vaatealalla?

Meillä vastuullisuus lähtee materiaalivalinnoista, mutta hyvien luonnonkuitujen löytäminen on yllättävän vaikeaa. Sekoitettujen kuitujen käyttäminen on alalla yleinen käytäntö, koska esimerkiksi polyester on niin halpaa. Hyvien tehtaiden löytämiseen menee todella paljon aikaa ja monia toimijoita karsiutuu pois. Tällä hetkellä meillä on hyvä tilanne, sillä ostamme suoraan eurooppalaisilta tehtailta emmekä esimerkiksi tukkureilta, joten tiedämme kenen kanssa toimimme.

Kun ostamme suoraan tehtailta varastolaatuja, voimme myös tuottaa vaatteita vain sitä mukaa kun on tarve. Mieluummin tuotamme vain pienen määrän ja käytämme pre order -mallia kuin että tuottaisimme isot määrät, joista menisi iso määrä aleen. Toivon, että sellainen ajattelu yleistyisi, ettei vaatteita hankita vaan yhtä tapahtumaa tai juttua varten, jolloin sitä oltaisiin valmiita myös odottamaan. Slow fashion kuulostaa ehkä vähän vanhahtavalta, mutta toivon, että myös ostamisessa liikutaan hitaampaan suuntaan. Ostosta harkittaisiin pidempään, sitä oltaisiin valmiita odottamaan ja pitämään siitä huolta.


Gemman kolmannen kokoelman teemana on Yötön yö, johon Archetypen ihanat aurinkohattu ja huivi sopivat täydellisesti. Kerro vähän niiden materiaaleista ja syntyprosessista?

Molempia on valmistettu pieni erä laadukkaasta pellavasta, joiden kankaat on tehnyt pieni perhekutomo Irlannissa. Teimme aluksi hatusta kaksi versiota, joista toisen lieri oli vähän hillitympi ja toinen oli vähän sellainen extavaganza. Päädyimme isompaan lieriin, sillä halusimme hattuun romanttista kesäfiilistä. Funktionaalisuutta ajatellen lisäsimme hattuun nauhat, jotta sen voi solmia kaulaan roikkumaan tai vaikka eteiseen naulakkoon koristeeksi silloin kun se ei ole käytössä. Nauhat saa myös halutessaan kokonaan irti.

Huivia olimme miettineet jo pidempään. Halusimme jonkin pienen asusteen, jolla voi suojautua porottavalta auringolta tai iltatuulelta. Huivi on täydellinen kesäiltoihin, kun ei vielä tarvitse välttämättä olla mukana mitään villaista tai isompaa takkia. Silloin on kiva, että kassissa on kuitenkin jotain pientä, jolla suojata itseään.

Lukusuosituksia