Gemman muusa: AIDA Impact

Aida Impactin perustaja, Elina Siira on nuoresta saakka valmistanut koruja, mutta päätyi silti kaupalliselle alalle töihin. Äitiyslomalla hän sai kuitenkin idean omasta korumerkistä, joka työllistää nyt Suomeen juuri muuttaneita äitejä.

Heippa Elina! Mitä syksyysi kuuluu?

Tämä on ollut jo pidempään tällaista erikoista poikkeusaikaa ja maailmanmenon ihmettelyä, mutta otan päivän kerrallaan. Työrintamalla on toisaalta ollut hyvin kiireistä, mistä voi olla myös todella kiitollinen.

Kerro vähän itsestäsi, kuka olet ja mitä tykkäät tehdä?

Voisi sanoa, että olen muotialan yrittäjä: perustin Aidan kaksi ja puoli vuotta sitten, ja sen lisäksi olen mukana rakentamassa Saima-vaatebrändiä. Rakastan luonnonmateriaaleja ja niin sanotusti kestävää muotia. Nautin kaikesta kauniista, mutta yrittäjänä pyrin toimimaan omien arvojeni mukaisesti. Uskon, että maailmaa voi muuttaa monella tavalla ja yrittäjyys on yksi todella hyvä työkalu siihen.

Fati tekemässä Gemman ja Aidan yhteistyönä syntynyttä Gemini-helminauhaa.

Mistä sait aikanaan idean AIDA Impactin perustamiseen?

Olen ihan pienestä asti tehnyt koruja. Ajattelin kuitenkin aikanaan, että minun pitää valita järkevä tie, joten menin kauppikseen opiskelemaan ja olin konsulttifirmassa töissä. Silloin ajattelin, että muoti- ja koruala ei ole mitään ”oikeaa työtä”. Sisälläni oli kuitenkin ristiriita ja tuntui että olin ikään kuin solmussa: aamuisin oli vaikea tietää mitä tuon tähän maailmaan tai miksi ylipäätään teen mitään. Äitiysloma oli minulle hyvä pysähdys. En miettinyt muutamaan kuukauteen työelämää lainkaan ja silloin huomasin, että sisälläni alkoi olemaan todella paljon luovuutta.

Minulla oli aina ollut kova palo yrittäjäksi. Rakastan ideoida kaikkea mitä tähän maailmaan voisi tehdä. Minulla oli Aidan lisäksi kaikkia muitakin yritysideoita, mutta ne olivat ihan kamalia! Tajusin, että kannattaa pysytellä sillä alalla, jonka tuntee hyvin ja jota kohtaan kokee intohimoa. Jossain vaiheessa esimerkiksi mietin puurobaarin perustamista, mutta sitten muistin, että vihaan ruuanlaittoa eli siinä ei olisi ollut mitään järkeä. Tämä on puolestaan sellainen ala, jota rakastan kaikista maailman haasteista huolimatta.

Aidan idea lähti huomiostani, että monet hyvin pukeutuvat ihmiset käyttivät silti sellaisia koruja, jotka eivät olleet yhtä laadukkaita kuin heidän käyttämät vaatteensa. Koruskenestä puuttuivat hyvät luonnonmateriaalit, jotka olisivat kuitenkin olleet kohtuuhintaisia. Minulle oli alusta asti selvää, että en halua vain tuoda lisää sälää tähän maailmaan, vaan haluan samalla tehdä jotakin suurempaa.

AIDA työllistää ihmisiä, jotka ovat juuri muuttaneet Suomeen ja auttaa heitä pääsemään mukaan työelämään. Kerro tästä vähän lisää?

Perustoimintamme periaatteena on se, että AIDA on ensimmäinen väylä työelämään tänne syystä tai toisesta muuttaneille naisille, etenkin pienten lasten äideille, joiden voisi olla muuten vaikea päästä työelämään käsiksi. Äitien asiat tulivat itselleni todella läheisiksi, kun olin itse tullut äidiksi.

Toisaalta oma äitini on maahanmuuttajataustainen ja pääsi käsiksi työelämään silloin kun olin ihan pieni. Sillä on ollut minulle todella iso merkitys identiteettini ja kaiken kannalta. Uskon, että parhaimmillaan työ on aivan mahtava tapa toteuttaa itseään ja saada aikaansaamisen tunteita sekä rakentaa sosiaalisia suhteita ihan kenelle tahansa. Mutta vielä kun muuttaa uuteen maahan, on todella tärkeää, että on jotain järkevää tekemistä ja voi myös tienata omaa palkkaa.

Olemme todella joustavia ja työt voi tehdä silloin kuin itselle sopii: pyrimme sovittamaan lapsiperheen elämää täällä uudessa kotimaassa töihin ja ylipäätään työn mahdollistama tuki integraatioprosessissa on se, mihin keskitymme. Koen kuitenkin, että olisi väärin sanoa, että autan näitä naisia, koska teemme yhdessä töitä. He tuovat omaa käsityötaitoaan tähän yritykseen ja auttavat samalla tavalla Aidaa pääsemään eteenpäin.


Pyritte myös sosiaalisen kestävyyden lisäksi työskentelemään mahdollisimman kestävästi myös ekologisesti. Kerro tästä lisää ja millaista on vastuullisten valintojen tekeminen korualalla?

Näen koko ajan paljon parannettavaa ja olen tosi varovainen, kun puhutaan yrityksestä, joka tekee kuitenkin uutta materiaa maailmaan. Pyrimme kuitenkin tekemään kestäviä asioita, joita ihmiset oikeasti käyttäisivät. Suosimme kierrätysmateriaaleja aina silloin kuin mahdollista ja suosimme paikallisia kumppaneita koruosien valmistuksessa.

Materiaaliketjun läpinäkyvyys on meille todella tärkeää, ja esimerkiksi silkit tulevat tehtaalta Pohjois-Italiasta, jossa olen itse vieraillut. Ostamme valikoimissamme olevat helmet suoraan viljelijöiltä. Koruissamme ei ole käytetty uusia louhittuja kiviä, koska pienenä yrityksenä kiviketjujen jäljentäminen on todella haastavaa.

Näistä seikoista huolimatta en halua kuitenkaan sanoa, että AIDA on ekologinen yritys, koska sellaisten sanojen käyttäminen on aika iso statement. Yritämme kuitenkin koko ajan parantaa ja mietimme kaikkia uusia keinoja siihen, esimerkiksi jonain päivänä voisimme valmistaa korut ehkä kokonaan kierrätysmateriaaleista.

Mistä nimi AIDA tulee?

Aida on mielestäni kaunis nimi ja se sopii hyvin pohjoismaihin, mutta sillä on juuria Lähi-Idässä, josta paitsi moni meidän työntekijämme tulee, mutta minulla asuu siellä myös sukulaisia. Aida tarkoittaa eri kielillä hyvän tekemistä ja lahjaa. Siinä yhdistyy monet sellaiset asiat, jotka liitän Aidaan sen meidän yhteiskunnallisen missiomme kautta, mutta myös sen missä hetkissä Aida on mukana. Ihmiset haluavat usein antaa aidan lahjaksi, ja he haluavat antaa silloin jotakin muutakin kuin sen korun, vaan jotakin sellaista suurempaa.

Gemman syksyn teemana on kasvu ja elinikäinen oppiminen. Mikä on paras elämänohje tai neuvo, jonka haluaisit jakaa?

Yksi sellainen, mikä on vienyt minua oikeaan suuntaan, on: ”Kun innostus valvottaa sinua öisin, olet oikean asian äärellä.” Siihen ehkä kiteytyy se, että vaikka kilpailu on kovaa, silloin kun teet töitä sellaisen asian parissa, joka saa syttymään, on valmis ottamaan sen ”ekstra mailin”. Ja voi olla, että silloin saa jotain hienoa aikaiseksi.

Sitten toinen todella tärkeä ohje on, että yksin ei pärjää. Näe siis muissa hyvää ja opi työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa.

AIDA Impactin helmikorut olivat mukana Gemman KASVIO-kokoelmassa.

Lukusuosituksia