Lainavaatteissa

Kun näen jotain kaunista, lainaan sitä hetken ja se on sen jälkeen päässäni. Ei kaikkea tarvitse omistaa.

Olemme olleet iloisia huomatessamme, että vaatelainaamot ovat viime vuosina yleistyneet ja nykyään löytyy jo todella hyviä vaihtoehtoja uuden ostamisen tilalle. Lainaaminen on mielestämme erinomainen tapa vähentää uuden ostamista ja olemme harrastaneet sitä jo pidempään myös kaverien kesken.

Nuuskamuikkunen sanoi joskus viisaasti: ”Kun näen jotain kaunista, katson sitä hetkisen ja se on sen jälkeen päässäni. Ei kaikkea tarvitse omistaa!” Tätä sanontaa voisi hyvin soveltaa vaatevuokraamoihin: riittää hyvin, että vaatetta lainaa vain hetken. Kaikkea ei tarvitse omistaa.

Uusi vaatevuokraamo The Ateljé on ehdoton suosikkimme lainaamojen saralla valikoimansa ja lämpimän asiakaspalvelunsa ansiosta. Myös Ateljén ydinajatuksena on luoda vaihtoehtoja uuden ostamisen sijalle. Ihanat perustajat Kaisa ja Mari ovat halunneet osaltaan olla rakentamassa muutosta kohti kestävämpää muodin maailmaa. Vaatteen vuokraaminen on uuden ostamisen sijaan aina kestävämpi valinta. Heidän mukaansa tekstiiliteollisuuden hiilidioksidi­päästöt vähenisivät jopa 44 prosenttia, jos vaatteita käytettäisiin tuplasti pidempään.

Saimme valita asut lainaan Gemman Kasvio-kokoelman julkkareihin ja supertaitava Milja Laakso nappasi meistä kuvat syksyisessä Kaivarissa.

Ateljén kivijalkaliike on kuin vaatteiden taidegalleria, jonne on huolella valittu kuratoitu kokoelma upeita asuja. Valikoimasta näkee, että perustajilla on erinomainen silmä: kaikkia vaatteita yhdistää ajaton design ja laadukkaat materiaalit. Tykkäsimme myös erityisesti siitä, että mukana oli niin paljon suomalaisia brändejä. Lisäksi paikan päällä ja Ateljén verkkokaupassa on myynnissä pieni valikoima asusteita, kuten kestäviä Swedish Stockingsin sukkahousuja sekä Arkive Ateliérin vaatteiden huoltovälineitä.

Kokeilimme useita asuja ja valinta oli vaikea, koska kauniita vaihtoehtoja oli niin paljon. Emmi päätyi kuitenkin jo aiemmin ihastelemaansa suomalaisen vaatesuunnittelijan TEIJA:n käsintehtyyn mekkoon ja Roosa valitsi Andiatalta mustan bleiserin ja housut.

Emmi

Vaatteiden lainaamisessa on mielestäni parasta se, että voi kokeilla jotain erilaista kuin yleensä, sillä ei tarvitse miettiä tarkkaan paljonko vaate saa käyttökertoja. Päädyin valitsemaan mustan jättimekon, vaikka yleensä viihdyn parhaiten housuissa. Olen kesän aikana kuitenkin inspiroitunut Roosan mustista kaapumekoista ja halusin kokeilla viihtyisinkö sellaisessa itsekin. Oli ihana kokeilla jotain uutta, ja mekko tuntui yllättävän omalta koko illan.

Olen aika minimalistinen oman vaatekaappini suhteen, ja monet ystäväni usein ihmettelevät miten pärjään niin pienellä määrällä vaatteita. Pyrin hankkimaan vain sellaisia vaatteita, joista tiedän, että tulen käyttämään ne puhki. Tämä on kestävä, mutta toisinaan vähän tylsä ratkaisu. Vaatelainaamot ovat täydellinen ratkaisu tylsyyteen! Lainavaatteilla voi hyvin kokeilla erilaisia asuja ja siluetteja ostamatta uutta. Tulen varmasti hyödyntämään lainaamoja myös joihinkin hienompiin juhliin, sillä en käy sen tyylisissä tilaisuuksissa niin usein, että minun olisi järkevää ostaa esimerkiksi hienoja iltapukuja uutena. Tuntuisi hukkaan heittämiseltä, että kauniit asut joutuisivat lojumaan kaapissa ja pääsisivät vain muutaman kerran päälle.

Roosa

Pitkään arpoessani erään ns. varman valinnan ja Andiatan housupuvun välillä, olin lopulta tyytyväinen päätökseeni. Ajattelin Emmin tavoin, että nyt kun on mahdollisuus kokeilla jotain uutta, täytyy tilaisuus käyttää hyväksi.

En ole asiassa tainnut pitää housujen ja bleiserin yhdistelmää koskaan aiemmin, vaikka olenkin ihaillut kyseistä komboa ainakin Shadi Razavilla ja viimeisimpänä tietysti upealla Sanna Marinilla.

Valkoisten tennareiden kanssa olo oli tarpeeksi turvallinen, korkkareiden kanssa olisin ollut ehkä vähän liian ulkona mukavuusalueeltani. Jäin harkitsemaan, olisiko samantyylisellä asulla paikka myös omassa vaatekaapissani.

Suosittelemme lämpimästi vaatteiden vuokraamista. Tuli juhlava ja erityinen fiilis siitä, kun oli jo aiemmin käynyt hakemassa vaatteet ja juhlapäivänä ei tarvinnut stressata mitä laittaa päälle. Pystyimme keskittymään täysillä muihin juhlajärjestelyihin ja vieraisiin, mikä on tietysti tärkeintä.

Suuri plussa (kahdelta säheltäjältä) myös siitä, että vaatteiden huollosta ja pesusta ei tarvinnut itse huolehtia. Ateljéssa kehotetaankin käyttämään vaatteita kuin omiaan. Oli ihanaa, ettei illan aikana tarvinnut stressata, että kaataako kombuchaa housuilleen tai tuleeko mekkoon donitsitahroja.

Kuvat: Milja Laakso

Lukusuosituksia