Lokakuun suosikit: illalliskutsut, syysretket ja metsäpöly

Lokakuussa söimme tuorepastaa, unelmoimme Didrichsenien arjesta ja arkkitehtuurimatkasta Ranskan maaseudulle (tai Jyväskylään).

Emmi

Syysretki Didrichsenin taidemuseoon

Didrichsenin taidemuseo Kuusisaaressa on suosikkimuseoni Helsingissä ja se on mielestäni tunnelmaltaan parhaimillaan loppusyksystä. Nyt on vielä erityisen hyvä syy mennä käymään, sillä taidemuseon 55-vuotissynttäreiden kunniaksi tänä syksynä museossa on esillä Vincent van Goghin näyttely, joka on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttely koostuu suurimmaksi osaksi Van Goghin alkuvaiheen piirrustuksista, mutta mukana on myös pari loppuvaiheen upeaa öljyväriteosta.

Van Goghin näyttelyn lisäksi suosittelen ehdottomasti tutustumaan myös taidemuseon omaan juhlanäyttelyyn, jossa on esillä teoksia museon omista kokoelmista. Marie-Louise ja Gunnar Didrichsen ovat aikoinaan itse sanoneet toivovansa, että heidän museostaan tulisi kaiken kauniin tyyssija: luonnon, arkkitehtuurin, veistostaiteen ja maalaustaiteen, ja että se tuottaisi yhtä paljon iloa museossa vieraileville kuin se on tuottanut heille. Ja mielestäni heidän toiveensa on toteutunut! Oma suosikkipaikkani museossa on huvilasiipi, josta avautuu avara näkymä merelle. Suosittelen myös ehdottomasti kävelylenkkiä takapihalla, jonne on sijoitettu osa veistoksista.

Marie-Louisen ja Gunnarin elämä on ollut muutenkin life goals! Jos ikinä voitan lotossa, unelmani olisi myös ostaa yhtä upea koti meren rannalta, jonka täyttäisin taiteella ja musiikilla (ja hyvällä ruualla), ja jonne kutsuisin ihmisiä kylään.

3 ruokalajin illalliskutsut


Isot juhlat eivät tällä hetkellä tunnu ajankohtaisilta, mutta olemme aloittaneet kiertävän kolmen ruokalajin dinnerikonseptin pienellä kaveriporukalla. Yksi meistä suunnittelee ja kokkaa koko porukalle alku-, pää- ja jälkiruuan ja muut tuovat viinit mukanaan. On ollut ihanaa istua alas valmiiseen pöytään ja tähän mennessä olemme päässeet nauttimaan italialaisen ja ranskalaisen menun äärelle. Odotan innolla myös, että pääsen itse suunnittelemaan ja kestittämään ystäviäni.

Goose Pastabar


Pakko vielä jakaa toinen ruokavinkki perään. Jos olisi pakko valita vain yksi lempiruoka, se olisi varmasti pasta. Haluan siis ehdottomasti vinkata uudesta pastabaarista Goosesta, josta saa mielestäni Helsingin parasta pastaa! Pastat valmistetaan käsin omassa keittiössä ja menu vaihtuu sesongin mukaan. Plussapisteitä myös ihanan rennosta sisustuksesta ja tunnelmasta, josta tuli mieleen all time suosikkini Harju8 ja Ysibaari.


Emmi unelmoi kodista meren rannalla Didrichsenien tapaan, mutta on tämä Aaltojen kotitalokin aika dreamy!

Roosa

Aalto-elokuva

Leffavinkki aivan liian harvoin elokuvateatterissa vierailevalta: Jos lukeudut samaan porukkaan, käy katsomassa ainakin tämä, eli Virpi Suutarin ohjaama Aino Aallon ja Alvar Aallon elämästä kertova Aalto-dokumenttielokuva. Ah niin upea Aino Aalto, vihdoinkin joku nostaa parrasvaloihin myös sinut.

Elokuva oli varsinaista visuaalista ilotulitusta sielulle, etenkin jos on modernismin ja Aaltojen muotokielen ystävä. Myös pieni nostalgisoija sisälläni heräsi eloon ja rakastin erityisesti mustavalkoisia pätkiä menneiltä ajoilta.

Alvar ja Elissa Aallon ranskalaiselle taidekauppiaalle suunnittelema Maison Louis Carré nousi ehdottomasti top-matkakohdelistalleni, sitten joskus kun pääsee taas matkustamaan. Ennen sitä on onneksi vielä monta Aalto-kohdetta koluamatta myös täällä Suomessa. Esimerkiksi runsaasta Aallon arkkitehtuuritarjonnasta tunnettu Jyväskylä – jossa olen asunutkin muutaman vuoden, mutta en tajunnut silloin hyödyntää tarpeeksi kaupungin kivoja kohteita.

Huolla-kirja

Kuten olettekin ehkä huomanneet, olemme suuria vaatehuollon ja Arkive Ateliérin faneja. Kuten Jenna meille loppukesällä paljasti, Arkive Ateliér julkaisi tässä kuussa Huolla-kirjan, joka kokoaa kaikki tärkeimmät vaatteiden, kenkien ja asusteiden hoito-ohjeet, materiaalien ominaisuudet sekä laadun tuntomerkit kansien väliin. Kirja on tämän kaiken lisäksi vieläpä täynnä uskomattoman kauniita kuvia, joiden selailu jo itsessään inspiroi vaatteidenhuoltohetkiin.

Moi Forest

Moi Forest on ajankohtainen ja kiinnostava uusi tuttavuus luonnonkosmetiikan saralla, jonka takana ovat rautaiset ammattilaiset Karita Sainio ja Maria Varon. Sarjasta tekee supermielenkiintoisen se, että tuotteissa käytetään Suomen luonnosta peräisin olevaa mikrobiuutetta eli ”metsäpölyä”, joka on suunniteltu mikrobiomin vahvistamiseksi ja kadotetun luontoyhteyden palauttamiseksi. Eli niin kuin levittäisi metsää suoraan kasvoille – ihana ajatus!

Lukusuosituksia