Gemman muusa: Marea Seize

Korusuunnittelija Aino Salo opiskeli kultasepäksi oppiakseen kuinka metallista voi luoda kauniita muotoja. Pian tämän jälkeen syntyi Marea Seize – korumerkki, jonka veistokselliset korut valmistuvat perinteisillä menetelmillä Ainon työhuoneella Punavuoressa.

Moi Aino! Kerro vähän itsestäsi ja mitä kesääsi kuuluu?

Olen Aino Salo, muotisuunnittelija ja kultaseppä. Korut ovat intohimoni ja olen toiminut nyt neljän kuukauden ajan yrittäjänä korumerkkini Marea Seizen parissa. Alkuvaiheessa tasapainon löytäminen työn ja vapaa-ajan välillä on ollut haastavaa, sillä innostuessani jostakin, haluaisin vain tehdä ja tehdä! Nyt olen kuitenkin pyrkinyt pitämään myös vapaata, sillä onhan elämässä muutakin kuin korut. Etenkin kesällä olen yrittänyt pysyä uteliaana ympäristöäni kohtaan ja seikkailla ympäri Helsinkiä. Täällä on loputtomasti nähtävää ja kaunista luontoa, johon en koskaan kyllästy.

”Rakastan kontrasteja ja kontrastit ovat aina olleet työkaluni suunnittelussa. Mielestäni asioista tulee mielenkiintoisempia, kun niitä hieman sotkee keskenään. Esimerkiksi omat koruni ovat veistoksellisia ja samalla orgaanisia sekä yhtä aikaa massiivisia, mutta ilmavia.” Kuvassa Ina-sormus.

Opiskelit muotisuunnittelua Pariisissa. Miten löysit juuri korujen pariin?

Päädyin opintojeni jälkeen sattumalta työharjoitteluun ja töihin asustesuunnittelun puolelle &Other Stories -brändille, missä sain suunnitella asusteita laidasta laitaan, laukuista kenkiin ja huiveihin. Tuotemäärät olivat valtavia ja työ oli todella opettavainen kokemus. Tämän jälkeen halusin erikoistua johonkin asusteeseen ja korut tuntuivat mielenkiintoisimmalta vaihtoehdolta.

Suunnittelijana työskennellessäni en oikeastaan tiennyt, kuinka koruja valmistetaan, sillä ne tulivat tehtaalta valmiina ulos. Halusin opiskella kultasepäksi, jotta oikeasti ymmärtäisin, kuinka koruja tehdään ja miten metallista voi luoda kauniita muotoja. Valmistusprosessin tunteminen ja itse tekeminen rikastaa myös paljon suunnittelua ja tuo siihen uusia ulottuvuuksia.

Koruissa viehättää vapaus – koru on vapaa muoto työstää, sillä mistä tahansa muodosta voi tehdä korun. Koru on koriste, mutta haluan suunnitella korut “kehon jatkeeksi” niin, että ne ikään kuin sulautuvat yhteen kehon kanssa ja ovat myös ergonomisia. Vaikka koru olisi leikkisä, se voi olla yhtä aikaa myös funktionaalinen.

Miten Marea Seize syntyi ja kuinka päädyit perustamaan oman korumerkin?

Valmistuessani kultaseppäkoulusta, suunnittelu pysyi edelleen ykkösjuttunani ja halusin siinä vaiheessa tehdä töitä jollekin korusuunnittelijana. Tämä olisi kuitenkin vaatinut muuton suurempaan pääkaupunkiin muotialan töiden perässä. Viihdyimme puolisoni kanssa Helsingissä, joten muuttaminen ei tuntunut oikealta vaihtoehdolta. Päätin siis perustaa oman yrityksen täällä.

Kun aloin suunnittelemaan Marea Seizea, kaikki loksahti paikoilleen. Olin löytänyt kultaseppäkoulun aikana oman tyylini ja tiesin heti minkälaiselta Marea Seize tulee näyttämään. Ajattelen myös, että koruni puhuvat puolestaan, joten kaikki muu sen ympärille rakentui luonnollisesti.

Olen ollut iloisesti yllättynyt, miten erilaisia ja eri tyylisiä asiakkaita minulla on ollut. Suunnittelen korut tyylilleni uskollisesti ja vaikka olen ollut tinkimätön, moni erilainen tyyppi on tykästynyt koruihini. Mielestäni toistensa kanssa samankaltaisia koruja on jo tarpeeksi ja uskon, että tunnistettaville tuotteille on myös kysyntää.

Ainon korvissa Louise-korvakorut.

Kerro lisää tyylistäsi! Mistä ammennat inspiraatiota?

Rakastan kontrasteja ja ne ovat aina olleet työkaluni suunnittelussa. Mielestäni asioista tulee mielenkiintoisempia, kun niitä hieman sotkee keskenään. Esimerkiksi omat koruni ovat veistoksellisia ja samalla orgaanisia sekä yhtä aikaa massiivisia, mutta ilmavia.

Kuulostaa hieman kliseiseltä, mutta luonto on iso inspiraation lähteeni, mutta ei kuitenkaan figuratiivisella tavalla. Pidän esimerkiksi paljon luonnon väreistä. Hopeakoruissa ei sinänsä ole väriä, mutta inspiraatio voi hyvinkin tulla myös värimaailmasta, muodosta tai fiiliksestä.

Myös ihmisten tapa käyttää koruja inspiroi – ei niinkään itse korut vaan tapa, millä ne puetaan. Tyyli tai asenne, miten joku kantaa korunsa, voi toimia inspiraationa korun suunnitteluun.

Millainen on oma suhteesi koruihin?

Itseasiassa ennen kuin aloin suunnittelemaan koruja töiden puolesta, en ikinä käyttänyt koruja. En lainkaan, en missään elämänvaiheessa! Nyt en voisi lähteä kotoa ilman koruja ja koruista on tullut osa identiteettiäni. En tuntisi oloani omaksi itsekseni, jos minulla ei olisi päällä omia korujani.


Valmistat Marea Seizen korut pienissä erissä perinteisillä kultasepän menetelmillä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja millaisia vaiheita valmistusprosessiin kuuluu?

Ensimmäiset prototyypit teen työstämällä metallia käsin, kunnes löydän haluamani muodon. Teetän malleista muotit alihankkijalla, joka valaa niistä valuaihiot. Tässä vaiheessa osien muodot ovat käytännössä valmiit, mutta käsityötä on vielä paljon ja etenkin pintaa on työstettävä ja kiillotettava huolellisesti.

Kultasepän menetelmiin ja korujen valmistukseen liittyy useita työvaiheita, jotka suoritetaan tietyssä järjestyksessä. Työ vaatii keskittymistä ja tarkkuutta, sillä yksityiskohdat ja nyanssit ovat todella pieniä.

En käytä lainkaan valmiita osia tai puolivalmisteita, koska en halua tehdä kompromisseja näkemykseni kanssa. Laatu ja tinkimättömyys vaatii sen, että korut ovat isotöisempiä ja yhden korun valmistaminen vie aikaa. Tämä kuuluu kuitenkin vahvasti työetiikkaani ja haluan välittää koruillani, että kyse on korkeatasoisesta tuotteesta ja ikuisesta hankinnasta.

Millaisia tulevaisuuden haaveita sinulla on?

Elämä on mennyt aina eri tavalla, kun olen alun perin suunnitellut – kaikki isot elämänmuutokseni ovat olleet sattumaa. Nykyisin kuuntelen mieluummin vaistojani. Tulen luultavasti tekemään koruja niin kauan kun nautin siitä, mutta jossakin vaiheessa saatankin haluta tehdä jotain muuta. Toistaiseksi haluan kuitenkin keskittyä koruihin, sillä se tuntuu juuri nyt omalta jutulta.

Lukusuosituksia