Ruokahurahduksia – Salad Niçoise

Täydellinen kesäsalaatti: Salad Niçoise.

Hurahdan täysin erilaisiin ruokiin ja voin hurahdettuani valmistaa samaa ruokaa vaikka viidesti viikossa. Aina kyllästymiseen saakka. Fiksua? Enpä tiedä. Tapa joka sopii juuri minulle? Täydellisesti. Hurahduksia on riittänyt. Vietnamilaisia kesärullia joka toinen päivä, uppomunia annoksen kuin annoksen päällä (tämän ansiosta nykyään onnistuu 11/12 uppiksesta), hapankorppua sellaisenaan, hapankorppua vaniljatuorejuustolla, vadelmilla ja fariinisokerilla sekä hapanjuuren takia unirytmin muutoksia. Talvella oli saatava joka perjantai lohicheviceä, välillä mangolla, toisinaan verigreipillä. Viime kesänä hurahdukseni kohdistui frittikanalla täytettyihin vohveleihin ja alkuvuodesta mehukkaaseen campari-oliiviöljykakkuun.

Itselleni kenties yllättävin hurahdus tapahtui kuitenkin vajaa kuukausi sitten. Lapsuuteni suurin inhokki, samalla linjalla pizzan, kermavaahdon sekä maitosuklaan kanssa, oli tonnikala. Kiitos Tribunalin herkullisen tonnarella-pizzan olen kuitenkin päässyt yli jo kahdesta ruokainhokistani. Uusin hurahdukseni onkin klassinen Salad Niçoise. Tässä rennohko resepti, joka on tehty sovellettavaksi! Seuraavaa täydellistä hurahdusta odotellessa taidankin kipaista uusien perunoiden pesuun…

Salad Niçoise

Ruustinnan salaattia
Terttukirsikkatomaatteja (+ valkosipulinkynsiä, loraus oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa, suolaa ja pippuria)
Uusia perunoita (+ loraus oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, dijonsinappia, suolaa ja pippuria)
Pikkuparsoja
Tonnikalaa
Kananmunia (1-1,5 kananmunaa syöjää kohden)
Lisäksi: kapriksia, oliivejä, kevätsipulia, krutonkeja, yrttejä yms. maun mukaan

Salaatinkastike

1/2 dl oliiviöljyä
3 tl dijonsinappia
2 tl viinietikkaa
1 tl tryffeliöljyä
suolaa + pippuria + sokeria

Ohje

Valmistele tomaatit, perunat, parsat, kananmunat sekä salaatinkastike. Mausta kirsikkatomaatit ja valkosipulinkynnet suolalla ja pippurilla, ja pyörittele oliiviöljyssä ja balsamiviinietikassa. Paahda tomaatit uunissa 180 asteessa vähintään tunnin ajan (voit halutessasi jättää uunin jälkilämpöön jopa yön ajaksi). Paahdetut kirsikkatomaatit säilyvät jääkaapissa hyvin useamman päivän. Keitä perunoita 12-18 minuuttia kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja anna perunoiden kuivua hetki kuumassa kattilassa. Pikamarinoi perunat oliiviöljyn, balsamiviinietikan, dijon-sinapin, suolan ja pippurin seoksella. Maista ja mausta. Kiehauta parsat minuutin ajan suolatussa vedessä ja nosta talouspaperille kuivumaan. Keitä kananmunia 6 minuuttia kiehuvassa vedessä ja nosta jääveteen juoksevan veden alle. Anna jäähtyä, kuori ja halkaise. Yhdistä salaattikastikkeen ainekset ja vatkaa haarukalla, kunnes kastike sakenee.

Kata ainekset omiin kulhoihinsa ja nauti hyvässä seurassa.
+ viinisuosituksena uusi-seelantilainen sauvignon blanc tai ranskalainen rosé <3

Vieraskynän kirjoittaja Tiina Tuomainen on ruoan ja viinin ystävä, joka nauttii erityisesti meressä uimisesta, uusien makujen löytämisestä, kahvista, sipseistä sekä shampanjasta. Hänen harrastuksiinsa kuuluu neulonta, squash sekä ystäviensä kanssa perustama Food Club Salt herkuttelukerho, joka kokoontuu kahden viikoin välein. Tiinan ruokavinkkejä voi seurata Instagramissa: @tiinameri ja @foodclubsalt.

Teksti ja kuva: Tiina Tuomainen

Lukusuosituksia