Maaliskuun suosikit: inspiroivat dokumentit, podcastit ja etämatkat

Maaliskuussa etsimme helpotusta poikkeuksellisiin aikoihin kevätauringosta, podcasteista ja etämatkailusta sekä syvennyimme kaupallisen kalastuksen ja taidehistorian epäkohtia ruotiviin dokumentteihin.

Emmi

Kevätvalo

Yli vuoden jatkunut pandemia ja opintojen viimeistely (etäluennot ja gradustressi) ovat tehneet alkuvuodesta välillä aika raskaan, mutta kevätvalo on tuonut toivoa. Olen myös todella iloinen siitä, että muutimme uuteen kotiin vuoden lopussa, sillä tänne tulee ihanasti auringonvalo sisään, kun taas meidän vanha asunto oli todella pimeä. Valoisat päivät ovat muistuttaneet, että kesä ei ole onneksi enää kaukana. Pidän sormet ristissä, että tuleva kesä olisi samanlainen kuin viimeksi ja saisi elää edes hitusen vapaammin. Tulevat pääsiäispäivät aion viettää kaikkien kivojen kevätjuttujen parissa: vaihtaa ainakin mullat kasveille sekä huoltaa ja pakata paksuimmat talvivaatteet kellariin. Odotan myös kovasti pyöräilykauden alkua ja suunnitelmissa olisi mahdollisesti vaihtaa nitisevä vanha mummopyöräni uuteen.

Hilla & Inari podcastin paluu

Ihana Hilla & Inari podcast on tehnyt comebackin! Kuuntelin pitkään ainoastaan kahta podia: Hillaa & Inaria silloin kuin kaipasin jotain ajateltavaa ja Tuplakääkiä silloin kun en jaksanut ajatella mitään ja halusin vain viihtyä. Nykyään kuuntelen paljon muitakin, mutta nämä kaksi pitävät edelleen ykköspaikkoja. Hilla & Inari oli pitkään tauolla, mutta se teki vihdoin paluun vuoden alussa. Hilla on myös mun kaveri muutaman vuoden takaa ja asuu tällä hetkellä Tukholmassa, joten on kiva podin muodossa myös samalla kuulla hänen kuulumisiaan. Hilla ja Inari juttelevat keskenään laajasti niin henkilökohtaisista jutuistaan kuin yhteiskunnan ja populaarikulttuurin ilmiöistä. Suosittelen aloittamaan uuden kauden esimerkiksi My baby is gay -jaksolla, jossa puhutaan muun muassa kyseenalaisista linturohdoksista, pronomineista ja sukupuolesta.

Seaspiracy-dokumenttielokuva Netflixissä

Katsoin viikonloppuna juuri Netflixiin ilmestyneen Seaspiracyn, joka kertoo kaupalliseen kalastukseen liittyvistä laajoista ympäristöongelmista ja ihmisoikeusloukkauksista. Olen ollut kasvissyöjä jo useita vuosia, mutta syön silti satunnaisesti kalaa ja juustoja esimerkiksi ravintoloissa. Olen luottanut sertifikaatteihin kalaa ostaessa, mutta dokumentissa kuvataan kuinka nekin voivat olla epäluotettavia. Dokkarin jälkeen tekee mieli jättää ne satunnaisetkin sushit ja katkarapupastat syömättä. Jos joku siellä puolella ruutua tietää hyviä vegekorvikkeita kalalle ja äyriäisille niin saa vinkata!

Roosa

Hilma af Klint – dokumentti Yle Areenassa

Tässä kuussa vietettiin naistenpäivää ja tämä kuva summaa aika hyvin fiiliksiä, joihin en tässä yhteydessä mene enää sen syvemmin. Sen sijaan haluan suositella jotain teemaa sivuavaa, nimittäin Yle Areenasta löytyvää Hilma af Klintistä kertovaa Hilma af Klint – ilmeisen tuolla puolen -dokumenttia. Dokumentti valottaa varsin konkreettisesti, kuinka naiset on sivuutettu taidehistoriassa(kin). Hilma af Klint oli edelläkävijä mielestäni monellakin tapaa ja toisin kuin pitkään luultiin, hän maalasi historian ensimmäiset abstraktin taiteen teokset jo ennen sen läpimurtoa. Dokumentti on nähtävillä Areenassa toukokuun loppuun asti, joten suosittelen katsomaan vaikka pääsiäislomalla.

Pakomatkoja poikkeusaikaan

Monoclen uusin The Monocle Book of Gentle Living -opas keskittyy elämän peruspilareihin, joiden arvostaminen tuntuu erityisen tärkeältä tässä hetkessä. Kirja antaa ajateltavaa hitaammasta elämästä vaihtuvien teemojen kautta, henkilökuvista erilaisiin listoihin ja miniesseisiin sekä näkökulmiin eri puolilta maailmaa. Nyt kun arki tuntuu olevan yhtä ja samaa neljän seinän sisällä, on kirja on tuonut myös todella tarpeeseen tulleita pieniä pakomatkoja todellisuudesta, vienyt uusiin paikkoihin ja saanut unelmoimaan ajasta, kun voi taas tehdä ja mennä.

Matka- ja seikkailuikävään suosittelen tilaamaan MIES Preownedin uutiskirjeen, jonka kautta pääsee mukaan Remote tours -kierroksille inspiroiviin arkkitehtuurikohteisiin. Viime aikoina virtuaalisilla minimatkoilla on päässyt vierailemaan muun muassa Alvar Aallon kotitaloon Riihitielle ja Mies van der Rohen suunnittelemaan The Barcelona Pavilioniin. Kuratoituja hotellisuosituksia tarjoilevan Well Slept -Instagram-tilin kautta voi puolestaan merkkailla valmiiksi go to -listalle lähiseudun ihanimmat majapaikat. Unelmoin ainakin yöstä Pukkilassa sijaitsevassa japanilaisessa majatalossa Yado Oikawassa.


Kannen kuva Hillasta ja Inarista: Adele Hyry

Lukusuosituksia