Pihin kotifloristin kukkakimppuja

5 + 1 edullista kukkavinkkiä.

Jos pitäisi tällä hetkellä muuttaa uran suuntaa, olisin mielelläni floristi tai puutarhuri. Rakastan lähes kaikkia kukkia ja erilaisten kimppujen yhdisteleminen kotona on lempipuuhaani. Kukilla on helppo tuoda kotiin väriä ja ne muokkaavat usein koko kodin tunnelmaa. Ne ovatkin tavallaan ekologinen sisustusvinkki, sillä niiden avulla voi muuttaa koko kodin fiilistä, ilman että tarvitsisi hankkia uutta tavaraa.

Valitettavasti leikkokukat ovat kuitenkin yllättävän kalliita (varsinkin opiskelijan lompakolle). Olen kuitenkin löytänyt muutamia keinoja, joiden avulla voi pienelläkin budjetilla hankkia kukkia kotiin. Ajattelin laittaa parhaimmat edulliset kukkavinkkini jakoon, joiden avulla jokainen voi leikkiä oman elämänsä floristia.

Avautunut tulppaani näyttää ihan aurinkohatulta.

Markettikukat ja kuivakukat

Vaikka kukkakauppojen valikoimat ovat ihan eri tasoa kuin marketeissa, myös kauppareissulla voi hyvin tehdä ihania ja edullisia kukkalöytöjä. Tykkään itse varsinkin tulppaaneista ja pioneista, joita löytyy niiden sesonkiaikaan hyvin myös ruokakaupoista.

Toinen edullinen vaihtoehto ovat kuivakukat. Vaikka ne maksavat yleensä kerralla hieman enemmän kuin esimerkiksi markettikukat, ne kestävät pitkään. Lisäksi monia kukkia voi myös itse kuivata. Seuraavalla kerralla kun saat ihanan kimpun, voit kokeilla kuivata sen, jolloin siitä riittää iloa pidemmäksi aikaa. Ajattelin itse myös kesällä poimia kukkia talteen prässättäväksi ja käyttää niitä myöhemmin esimerkiksi paketoinnissa.

Sininen maljakko on saatu äidiltä ja vihreä Paula Pääkkösen ”Sammal”.

Hävikkikukat

Jotkut kukkakaupat myyvät hävikkikimppuja, mikä on loistava tapa säästää sekä lompakkoa että luontoa. Toisin kuin kuivakukat, hävikkikukat eivät välttämättä kestä enää pitkään maljakossa, mutta välillä on ihana saada muutamaksikin päiväksi uusia kukkia kotiin.

Suosikkikauppani hävikkikukkien bongailuun on Floranna Töölössä, jossa hävikkikukat laitetaan aina esille ulos. Asun melko lähellä ja lähes aina kun kuljen lähistöllä, käyn kurkkaamassa onko kivoja kimppuja hävikissä. Olen tehnyt useita hyviä löytöjä muutamalla eurolla, viimeiseksi kimpun isoja tulppaaneja (2,5€) Kettulan kukkapelloilta.

Yhden kukan kimput

Kukkakimppujen ei aina tarvitse olla valtavia, vaan jo yhden tai kahden kukan kimput tuovat iloa. Tärkeintä on, että kotoa löytyy sopiva maljakko pienelle kimpulle, jottei pieni kukka näytä yksinäiseltä isossa maljakossa. Paula Pääkkösen minimaljakot ovat täydellisiä yhden kukan maljakoita. Ne on suunniteltu nimenomaan metsäretkiltä kerättyjä yksittäisiä oksia tai kukkia varten.

Tykkään myös siitä, että kotona on kukkia monessa paikassa. Joten vaikka joskus ostankin isomman kimpun, irrotan siitä lähes aina yhden kukan tai oksan erilliseen maljakkoon toiseen huoneeseen.

Viimeiset hävikkitulppaanit vesilasissa.

Poimi luonnosta

Kesällä yksi parhaimmista pihistelijän vinkeistä on poimia kukkia suoraan luonnosta. Unelmoin omasta puutarhasta, jossa kasvattaisin leikkokukkia, mutta toistaiseksi kaupunkilaisena täytyy tyytyä lenkkipolkujen ja mökkireissujen tarjontaan. Jokamiehenoikeudella saa poimia rauhoittamattomia kasveja, mutta muista kuitenkin poimia kutakin lajia vain pieni määrä kerrallaan. Helsingissä asuvien kannattaa myös elokuussa suunnistaa Haltialan tai Tuomarinkylän kartanon kukkapelloille, joilta saa poimia auringonkukkia omaan tarpeeseen.

Markettipionin oksa ja kukka minimaljakoissa.

+ Bonusvinkki! Jos lähdet kesälomalla reissuun ja kotonasi on kukkakimppu, jolla on vielä elinpäiviä jäljellä, vie se ilahduttamaan lähellä asuvaa ystävää tai vaikka naapuria. Sain kerran itse tällaisen yllärikimpun veljeni tyttöystävältä ja aion itse myös ehdottomasti laittaa jossain vaiheessa hyvän kiertämään.

Kettulan tulppaani ja Gemma x Paula Pääkkönen – Vaahtokarkki.

Jos kaipaat kotiin yhden kukan maljakkoa, tutustu lasitaiteilija Paula Pääkkösen minimaljakoihin.

Lukusuosituksia