Tammikuun suosikit: sitrussesonki, tuoksut ja lukuvinkit

Tammikuussa löysimme Murakamille kilpailijan, söimme veriappelsiineja ja joimme passionhedelmä-skumppaa.

Roosa

Lukuvinkkejä

Vietin joululoman lukumaniassa, nenä kiinni kirjassa tuntikausia päivässä ja sain päätökseen muun muassa vuoden 2020 heittämällä parhaaksi tituleeraamani Pachinkon.

Lukuinnostus on onneksi jatkunut myös tammikuulle ja olen löytänyt kivasti uutta luettavaa ja haluan jakaa erityisesti yhden uuden tuttavuuden. Kirjailijan kirjat kutkuttavat varmasti etenkin Haruki Murakamin tuotannon ystäviä (uskallan arvata, että teitä on siellä monia!). Bongasin Hiroko Oyamadan The Holen oikeastaan ensimmäiseksi Goodreadsista kauniin kantensa perusteella ja ihastuin kirjan unenomaiseen tunnelmaan. Tämän luettuani lainasin myös Oyamadan esikoisteoksen The Factoryn.

Jos Murakamin kirjat ovat paikoitellen surrealistisia, Oyamadan kirjat ne vasta ovatkin – olematta kuitenkaan liian raskaita, sillä molemmat ovat varsin nopealukuisia. Kirjat käsittelevät kriittisesti modernia elämää ja vilisevät vertauskuvia, joista osa avautui itselleni vasta jälkikäteen. Luulen, että kirjoista saisi vielä enemmän irti toisella lukukerralla, joka on mielestäni myös yksi hyvän kirjan mittari. Suosittelen, jos tykkäät vähän vinksahtaneesta tunnelmasta tai kaipailet ajatuksia herättävää luettavaa.

Vielä kirjoista puheenollen, Annankadulle on avattu Berliinistä lähtöisin oleva Do You Read Me -kirjakauppa, josta voi bongata vähän harvinaisempia taidekirjoja ja julkaisuja. Kivaa, että Helsinkiin tulee (näinäkin aikoina) uusia kirjaputiikkeja!


Emmi

Veriappelsiinin sesonki

Yksi suosikkihedelmäni veriappelsiini on juuri tullut sesonkiin ja niillä ehtii herkutella vielä helmikuun ajan. Veriappelsiinit ovat hyviä sellaisenaan tai mehuksi puristettuna. Ne sopivat myös ruonlaittoon, esimerkiksi risottoon tai uunikasvisten päälle. Supersimppelin talvisen jälkiruoan tai viikonloppuaamun herkun saa, kun halkaisee hedelmän kahtia, ripottelee pinnalle kanelia sekä ruokosokeria ja laittaa puolikkaat hetkeksi uuniin. Jälkkäri on valmis, kun pinta on karamellisoitunut. Vinkki: appelsiinin palat kannattaa leikata valmiiksi terävällä veitsellä niin ne on helpompi lusikoida, eikä kuuma mehu roisku ympäriinsä.

Diffuuseri ja lempituoksut

Vuosien harkinnan jälkeen ostin vihdoin itselleni joululahjaksi diffuuserin – ja se on ollut ihana! Sisälle laitetaan vettä ja pari tippaa eteeristä öljyä fiiliksen mukaan. Aamuisin teen usein ”vahvistavan ja virkistävän” sekoituksen rosmariinista ja sitruunasta. Iltaisin puolestaan tiputan diffuuseriin pari pisaraa rauhoittavaa laventelia. Roosan kotona taas tuoksuu usein kardemumma, josta tulee mieleen tuore korvapuusti!

Sober curious – kuohuvavinkki

Olen viime vuonna juonut paljon vähemmän kuin aiemmin. Nautin kyllä edelleen silloin tällöin lasin viiniä, mutta myös alkoholittomat vaihtoehdot ovat alkaneet kiinnostaa. Ostin kotiin jouluksi Ruohonjuuresta Organic Collectionin sitruuna-omena-kuohuvaa ja sain joululahjaksi samalta valmistajalta myös passionhedelmä-kuohuvan. Juomat on valmistettu luomuhedelmistä ilman lisättyä sokeria, ja ne maistuivat ihanan raikkailta ja hedelmäisiltä. Tuli ihan samanlainen juhlan tuntu kuin tavallisestakin skumpasta ilman seuraavan päivän päänsärkyä. Iso plussa myös kauniista etiketeistä!

Lukusuosituksia