Gemma <3 Saima Helsinki

Muistiinpanoja syystyylistä ja uusi lempivaatemerkki Saima Helsinki, jonka vaatteista povaamme tulevaisuuden vintage-aarteita.

Vuodenajat heijastuvat vaatekaappiin: olemme huomanneet, että kesällä tekee mieli rönsyillä ja olla kokeilevampi, kun taas syksyllä palaamme usein tuttuihin rutiineihin ja samalla tyylikin tuntuu yksinkertaistuvan.

Myös Saima palaa perusasioiden äärelle.

Saima on helsinkiläinen vaatemerkki, jonka vaatteiden simppeliin muotokieleen ja laadun tuntuun ihastuimme heti. Tutustuimme Saimaan pressi-tilaisuudessa pari viikkoa sitten, mutta tämä ei ole kaupallinen yhteistyö vaan haluamme vinkata uudesta kivasta merkistä muillekin, jotka etsivät laadukkaita ja ajattomia vaatteita. Saiman valikoima sisältää täydellisiä perusvaatteita syksyyn (ja ihan kaikkiin vuodenaikoihin).

Saima on inspiroitunut suomalaisen tekstiiliteollisuuden kulta-ajoista, kun laatu oli ratkaisevassa asemassa ja made in Finland -tägi niskassa oli enemmän normi kuin poikkeus. Etsimme itsekin usein kirppareilta juuri näitä vaatteita vanhoilta suomalaismerkeiltä, joten tuntuu freesiltä, että nyt ajassa palataan ikään kuin taakse päin. Saiman vaatteet ovat yksinkertaisia, kauniita ja ajattomia – juuri sellaisia, joista ennustamme tulevaisuuden vintage-aarteita.

Ostamme suurimmaksi osaksi vaatteemme käytettynä ja pyrimme siihen edelleen. On kuitenkin ihanaa, että myös uutena löytyy enemmän vaihtoehtoja, jotka on valmistettu lähellä ”laatu ennen määrää” -periaatteella. Saiman vaatteet ommellaan Helsingissä, Marian sairaalassa. Koska tuotanto on niin lähellä, tuotantomäärät on helppo pitää minimissä, eikä vaatteita mene hukkaan samalla tavalla kun isoissa tehtaissa. Vaatteiden kankaat ja materiaalit tulevat Suomesta, Italiasta ja Portugalista.

Muistiinpanoja syystyylistä

Emmi: Luottovaatteet ja luksusfiilistä koruilla

Huomaan, että syksyisin palaan aina takaisin omiin luottovaatteisiini, kun taas kesällä tyylini on kokeilevampi. Lempivaatteeni ovat hyvin simppeleitä: t-paitoja, farkkuja ja villapaitoja, joten minulle on ekstratärkeää, että ne ovat hyvälaatuisia. Tavallinen farkut + t-paita/neule -kombo voi näyttää myös luksukselta, jos materiaalit ja leikkaus on kunnossa.

Vaikka pukeudun suurimmaksi osaksi mustaan, myös valkoinen väri tuntuu erityisen raikkaalta etenkin syksyisin ja talvisin niin farkuissa kuin yläosissa. Se tuntuu tuovan valoa pimenevään vuodenaikaan. Yksi suosikkivaatteeni on valkoinen t-paita, joka päällä tulee aina ihanan freesi fiilis. Pukeudunkin siihen usein esimerkiksi juhlista seuraavana päivänä tai johonkin tapaamiseen, jossa haluan näyttää erityisen kivalta. Tämä on mennyt jo siihen pisteeseen, että yksi parhaista ystävistäni kysyy aina olenko darrassa, jos minulla on valkoinen paita päällä.

Täydellisen valkoisen t-paidan etsiminen ei kuitenkaan ole ollut helppoa ja olen kokeillut monia eri malleja eri valmistajilta, mutta en ole löytänyt kaikkia kriteerejäni täyttävää yksilöä ennen kuin nyt. Saiman Aina t-paita on täydellinen valkoinen t-paita! Materiaali on ihanan paksua ja jämäkän oloista, eikä siitä näy läpi. Olen myös tosi lyhyt, joten lyhyempi cropattu malli on minulle kerrankin sopivan pituinen eikä liian pitkä.

Vaikka tyylini on muuten hyvin simppeli, tykkään leikkiä koruilla ja tuoda niillä asuihin spesiaalia fiilistä. Gemman Halara-valikoiman Paloinan kermanväriset Altaluna-korvikset tuovat muuten simppeliin asuun juuri sopivasti juhlan tuntua. Minulla on tapana säilyttää joitain suosikkikorujani laukun sivutaskussa, josta voin kätevästi valita sopivat. Altalunat ovat täydellinen asuste, jos työpäivän jälkeen saa kutsun esimerkiksi spontaaneille aftereille, ja ne näyttävät kivalta ihan tavallisen mustan poolon ja farkkujen kanssa. Altaluna-koruissa on jotain ihanaa italialaista fiilistä, jota kaipaan ehdottomasti syksyyn. Ne päällä tuntuu kuin olisi menossa jonkin abstraktin nykytaiteen näyttelyn avajaisiin Roomassa.

Roosa: Syysunivormu 2.0

Vaikka minäkin toisinaan innostun testailemaan rohkeammin värejä ja kuoseja, tunnen oloni kaikista kotoisimmaksi kokomustassa ja neutraaleissa sävyissä. Syksyn saapuessa päälleni ajautuu aina se sama turva-asu: mustan merinovillapoolon pariksi valitsen mahdollisimman mukavat mustat housut ja päälle pitkän takin. Ihan parasta huomata, että yhdistelmä ei vieläkään kyllästytä. Huvittaa, että vielä joitakin vuosia sitten tuntui tylsältä ja nolotti pukeutua samanlaiseen asuun useampana päivänä putkeen.

Univormuajattelu pukeutumisessa kiinnostaa. Ehkä tänä syksynä päivitän turva-asuani ja vaihdan housut äitini tädiltä peräisin olevaan midimittaiseen villahameeseen (jep, villi valinta!) ja poolon klassiseen collegepuseroon. Saiman mustan college-paidan voi yhdistellä lähes kaiken kanssa, joten sekin soveltuu luontevasti osaksi syysunivormua.

College-paidasta on saatavilla kaksi mallia: klassinen pidempi unisex-malli Aale sekä suoralinjainen Liisa cropatulla pituudella ja kivasti levenevillä hihoilla. Rakastuin molempiin. Materiaali on napakkaa ja paksua, mikä ei todellakaan ole itsestäänselvyys college-paidoissa, jotka tapaavat mennä kokemukseni mukaan käytössä nopeasti nuhjuisiksi.

Lukusuosituksia