Mausteinen kasvistagine

Lämmin lohturuoka pimeneviin iltoihin.

Söin taginea ensimmäisen kerran Marokossa viime talvena. Illat olivat aika kylmiä ja oli ihanaa pitkän surffipäivän jälkeen saada höyryävä pata kasvojen eteen. Mietin jo silloin, että tämä olisi täydellinen lohturuoka myös Suomen syksyyn ja talveen, mutta kokeilin itse kokata taginea ensimmäisen kerran vasta pari viikkoa sitten kun vietimme Marokon muistomatkaa.

Taginella tarkoitetaan sekä ruokalajia että kannellista savipataa, jossa tagine valmistetaan. En omista perinteistä tagine-pataa, mutta ruoka valmistui hyvin myös ihan tavallisessa uunivuoassa kannen alla. Pitkästä ainesosalistasta huolimatta, se on myös suhteellisen helppo valmistaa: tarvitset vain aikaa, sillä taginen täytyy antaa hautua pari tuntia uunissa.

Tagine on täydellistä sesonkiruokaa, koska padan voi täyttää lähes millä tahansa kasviksilla. Syksyllä siihen kannattaa käyttää sesongissa olevia juureksia. Käytin itse kaikkea mitä jääkaapista löytyi: perunoita, porkkanoita ja yhden nahistumaisillaan olevan kukkakaalin ja puolikkaan munakoison. Tagine sopiikin hyvin hävikkiruuaksi, koska mukaan voi heittää myös kaikki viimeisiä päiviään viettävät kasvikset.

Olen tosi suurpiirteinen kokki, mutta yritin kerrankin pitää kirjaa mausteiden määristä. Kannattaa kuitenkin maistella lientä ja lisätä mausteita oman maun mukaan. Mielestäni tässä on kuitenkin vaikea täysin epäonnistua, koska pata hautuu uunissa niin pitkään, että maut tulevat ihanasti esiin. Me söimme taginen tällä kertaa paahdetun pitaleivän kanssa, mutta sen voi hyvin tarjoilla myös couscousin kanssa. Ohjeesta saa helposti myös täysin vegaanisen jättämällä hunajan pois tai korvaamalla sen esimerkiksi sokerilla tai agave-siirapilla.

Kasvistagine (4 hengelle)

Täytteet

8 perunaa
3 porkkanaa
1/2 kukkakaali
1/2 munakoiso
1 sipuli
1 paketti kikherneitä
1 rkl oliiviöljyä (voitelemiseen)

Liemi

1/2 l kasvislientä tai vettä
3-4 valkosipulinkynttä
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl chiliä
1 tl suolaa
1 tl kurkumaa
1 tl kanelia
1 tl juustokuminaa
1 rkl hunajaa
1/2 sitruunan mehu

Lisäksi

Tuoretta korianteria
Pita-leipää tai couscousia

Ohje

Pilko kasvikset. Lohko sipuli ja pilko valkosipuli liemeä varten. Huuhtele kikherneet siivilässä. Voitele tagine- tai uunipata oliiviöljyllä ja asettele kasvikset pataan. Ripottele kikherneet päällimmäiseksi.

Kuumenna kasvisliemi ja lisää joukkoon mausteet, pieneksi pilkotut valkosipulit ja purista lopuksi mukaan puolikkaan sitruunan mehu. Anna liemen hautua hetki. Kaada liemi kasvisten päälle, ja peitä astia kannella tai foliolla. Kypsennä taginea 175-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

Nosta höyryävä pata uunista ja koristele korianterilla. Tarjoa paahdetun pitaleivän tai couscousin kanssa.

Lukusuosituksia