Toukokuun lettukestit

Villiyrttisesonki ja kevään lempiruoka: nokkosletut.

Kevät on vihdoin täällä, minkä huomaa siitä, että koko ajan tekee mieli olla ulkona ja lähteä luontoretkille metsään ja meren äärelle. Luontoretkille kannattaa varata mukaan tyhjiä koria ja pussukoita, sillä joka puolella kasvaa tällä hetkellä villiyrttejä, jotka ovat parhaassa sesongissaan.

Yksi helpoimmista villiyrteistä, joista aloittaa ovat nokkoset, sillä ne on helppo tunnistaa. Nokkonen on myös superfoodia, sillä se on täynnä rautaa ja C-vitamiinia. Nyt on täydellinen aika kerätä nokkosia, sillä ne ovat parhaimillaan nuorina, noin 5–10 sentin mittaisina versoina. Isommiksi kasvaneista nokkosista kannattaa käyttää vain lehdet.

Vaikka nokkosta kasvaa monessa paikassa, kannattaa niitä kerätä mahdollisimman puhtaista paikoista. Nokkonen kerää tehokkaasti haitallisia nitraatteja maaperästä, joten korin kanssa ei kannata suunnata liian mehevämultaisille keräyspaikoille, kuten navetan tai lannoitetun viljelymaan lähelle. Suosittelen ottamaan nokkosretkille mukaan myös hanskat korin lisäksi keräämistä varten, jottet saa pistoksia!

Ruoaksi valmistettaessa nokkoset on hyvä ryöpätä eli kiehauttaa vedessä (noin 30 sekuntin ajan) ja valuttaa ne sen jälkeen siivilässä. Itse yleensä kerään nokkosia keväisin aina ison satsin, ryöppään ne kaikki kerralla ja pakastan pieniin 2 dl kokoisiin annoksiin, joita käytän pitkin vuotta.

Nokkonen sopii moneen ruokaan ja sitä voi käyttää pinaatin tavoin: esimerkiksi pestoihin, vihersmoothieihin tai piirakkaan. Itse teen useimmiten ryöpätyistä nokkosista lapsuuteni lempiruokaa eli pinaattilettujen villiyrttiversiota: nokkoslettuja. Ruuasta on helppo saada myös kokonaan vegaaninen versio korvaamalla voi vegaanisella margariinilla.

Nokkosletut

(4 annosta)

5 dl kauramaitoa
2 dl ryöpättyä nokkosta (= noin 100 g tuoreita nokkosia)
1 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Paistamiseen

voita tai vegaanista margariinia

Lisäksi

puolukkahilloa ja/tai puolukoita

1. Nokkosten kerääminen: Kerää nokkoset suojakäsineet kädessä puhtaalta kasvupaikalta. Nuoret nokkoset voi käyttää varsineen, mutta isommista nokkosista kannattaa käyttää vain lehdet. Huuhtele keräämäsi nokkoset huolellisesti.

2. Nokkosten ryöppäys: Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja upota nokkoset veteen. Keitä noin puolen minuutin ajan ja valuta nokkoset siivilässä.

3. Mittaa kulhoon kauramaito, nokkoset ja kaurahiutaleet. Jos käytät pakastettua nokkosta, anna sen sulaa hetki huoneenlämmössä ennen kokkailua. Sekoita ainekset tasaiseksi esimerkiksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, suola ja öljy. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.

4. Vartin odottelun jälkeen paista taikinasta nokkoslettuja voissa tai vegaanisessa margariinissa paistinpannulla. Tarjoile puolukoiden tai puolukkahillon kanssa. Enjoy!

Jos villiyrtit kiinnostavat suosittelen lukemaan myös Roosan minioppaan villiyrttiretkille ja tsekkaamaan tämän Roosan hetki sitten kirjoittaman pihlaja-amaretton ohjeen sekä syreenisiirapin ohjeen parin vuoden takaa. Ihanat Pitojen Lilli ja Viivi järjestävät myös villiyrttiretkiä, joissa opastetaan villiyrttien tunnistamista ja annetaan vinkkejä niiden käsittelyyn, säilömiseen ja hyödyntämiseen ruuanlaitossa. Kurkkaa täältä myös Pitojen nokkospastan resepti, tätä aion testata seuraavaksi!

Lukusuosituksia