Kesäpuuro syreenisiirapilla

Aamupuuron upgreidaus: syreenisiirappi.


Olen aina rakastanut syreenien tuoksua. Kun olin lapsi, meidän pihalla oli paljon syreenipensaita, joten niiden tuoksu vie välittömästi mukanaan lapsuuden kesiin ja pihaleikkeihin. Havahduin kuitenkin vasta tänä vuonna, että syreenejä kuten monia muitakin kukkia voi myös syödä.

Poimimme viime viikonloppuna ystäväni pihalta muutamia oksia ja keitimme niistä siirappia. Makea, mutta raikas syreenisiirappi sopii hyvin esimerkiksi leivonnaisiin ja jäätelön päälle. Olen itse innostunut käyttämään siirappia myös puuron päällä tuoreiden marjojen kanssa. Peruskaurapuuro muuttuu heti ihanaksi kesäpuuroksi siirapin ansiosta.

Kevät on ollut melko kylmä tänä vuonna, joten tällä hetkellä syreenit ovat ainakin Etelä-Suomessa olleet vasta pari viikkoa täydessä kukassa. Syreenit kannattaa kuitenkin kerätä talteen pian, sillä kukinta-aika on melko lyhyt. Paikallinen ilmasto vaikuttaa paljon syreenien kukintaan, joten pohjoisemmassa syreenisiirappia ehtii alkaa valmistaa myöhemmin.

Syreenisiirappi

2 dl vettä
1,5 dl sokeria
3 dl syreenin kukkia
puolikkaan sitruunan mehu
muutama metsämustikka

Ohje

Nypi tertuista irti vain kukinnot, sillä vihreistä kukintovarsista tulee ruohoista makua. Huuhtele kukat huolellisesti. Sekoita kattilassa sokeri ja vesi, ja kuumenna kunnes sokeri sulaa veteen. Lisää kukat, sitruunamehu ja muutama mustikka antamaan väriä. Kiehauta ja anna hautua matalalla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Anna jäähtyä, siivilöi ja kaada suljettavaan pulloon tai purkkiin. Kaada loraus aamupuuron päälle, ja koristele tuoreilla marjoilla ja syreeninkukilla.

Jos luonnonantimet kiinnostaa, lue myös Roosan ihana opas villiyrttiretkelle.

Lukusuosituksia