Gemman muusa: Paloina

Paloina on uusi korumerkki, jonka korvakorut valmistetaan käsin pienissä erissä keramiikasta ja hopeasta. Suvi Oinonen, Paloinan perustaja ja suunnittelija avasi meille etänä ovensa työhuoneelleen ja kertoi tekoprosessistaan sekä inspiraationlähteistään.


Heippa Suvi. Kerro itsestäsi!

Olen koulutukseltani modisti. Vapaa-ajallani haaveilen ja hengailen ystävieni ja perheeni kanssa. Tykkään viettää aikaa luonnossa, kokkailla dinnereitä ja nautiskella niistä pitkän kaavan mukaan. 

Miten sinusta tuli korusuunnittelija ja mistä sait idean perustaa oman merkin? 

Aloin tekemään koruja oikeastaan melkein sattuman kautta. Olin haaveillut keramiikasta jo pitkään, mutta ajatus uudesta harrastuksesta tuntui jostain syystä jäävän taka-alalle vuosi toisensa jälkeen. Kuitenkin 2018 osallistuin puoli vuotta kestävälle keramiikkakurssille ja sen käytyäni innostuin todella paljon ja aloin tekemään astioiden lisäksi myös koruja.

Tein korvakoruja oikeastaan aluksi vain itselleni, mutta huomasin pian niillä olevan kysyntää. Olen jo kauan miettinyt yrittäjyyden olevan mun juttu ja myös käsillä tekeminen on kiinnostanut aina, joten päätös oman merkin perustamisesta tuntui luontevalta.

Kerro suunnitteluprosessista, mistä saat inspiraation koruihisi?

Prosessi alkaa siitä, että hahmottelen paperille erilaisia muotoja. Useimmiten saatan myös vain alkaa suoraan työstämään savea käsissäni fiiliksen mukaan ja katson miten savi lähtee muovautumaan. Saan inspiraatiota usein luonnosta ja parasta onkin se, että näen työhuoneeni ikkunasta suoraan, ainakin näin kesällä, vehreää luontoa. Inspiroidun myös erilaisista tekstruureista ja väreistä, ja joskus idea voi lähteä muotoutumaan pelkästään näiden kautta. 

Miksi korujesi materiaaliksi valikoitui juuri keramiikka?

Keramiikka inspiroi materiaalina sen loputtomien mahdollisuuksien vuoksi. Saven plastisuus on mielestäni todella kiinnostava ominaisuus ja on hauskaa huomata, miten saven voi saada työstettyä aika erikoisiinkin muotoihin. Aluksi pelkäsin, että keramiikka olisi liian hauras materiaali koruihin, mutta huomasin että kivitavarasavi onkin yllättävän kestävää ja huoli osoittautui turhaksi. 

Korut saavat usein mallinsa niin, että Suvi alkaa työstämään savea käsillään ja katsoo miten se lähtee muovautumaan.

Mistä nimi Paloina tulee?

Paloina on keksitty naisen nimi ja merkin logo on tämän kuvitteellisen henkilön nimikirjoitus.

Kuulostaa ihanalta! Kerro lisää, millainen henkilö tämä Paloina on?

Haluaisin ajatella että jokainen voi luoda oman mielikuvan tästä henkilöstä tuotteideni kautta.

Olet sanonut aiemmin, että yrität valmistaa korusi mahdollisimman kestävästi. Miten vastuullisuus näkyy työssäsi ja materiaalivalinnoissasi?

Pyrin aina valitsemaan käyttämäni materiaalit tarkasti, jotta ne olisivat mahdollisimman vastuullisesti tuotettu ja laadukkaat. Vei kauan aikaa, että löysin sopivia hopeaosia, jotka on valmistettu Euroopassa, mutta halusin ehdottomasti käyttää koruissani materiaaleja, jotka tulisivat mahdollisimman läheltä. Savena suosin suomalaista kivitavarasavea.

Pyrin siihen, että tuotanto olisi läpinäkyvä alusta loppuun saakka. Kerään aina korujen valmistuksessa syntyvää ylijäämäsavea talteen ja työstän veden avulla uudelleen muotoiltavaksi. Näin savea voi käyttää aina uudelleen, eikä materiaalia joudu koskaan hukkaan. Lasituspoltoissa epäonnistuneet korut laitan myös aina talteen ja käytän mosaiikkitöissä. 

Suvin työhuoneen ikkunasta avautuu kesäisin kaunis vehreä maisema.

Millaista on ollut työskennellä yrittäjänä, onko siinä ollut jotain mitä et olisi osannut odottaa? 

Yrittäjänä työskentely on tuonut ihanaa vapautta, mutta se on myös toisinaan ollut aika koettelevaa. Vaikka osasin varautua siihen, että keramiikka materiaalina tulisi varmasti olemaan jossain määrin haastava, niin sen arvaamattomuus on päässyt silti yllättämään. Keramiikassa onnistumiseen vaikuttaa niin moni tekijä ja välillä tuntuu, että on melkeinpä tähtien asennosta kiinni, että poltot onnistuisivat täydellisesti. Tämä on tuonut haasteita tuotannollisesti, mutta toisaalta usein pieleen menneissä poltoissa saattaakin syntyä jotain tosi yllättävää ja mielenkiintoista. Ehkä juuri se tekee keramiikasta niin kiehtovaa. On aina yhtä jännittävää avata uuni polton jälkeen ja nähdä lopputulos.

Jännittikö sinua yrittäjäksi ryhtyminen?

Vaikka päätös yrittäjäksi ryhtymisestä oli sinänsä helppo niin se, että päätin tehdä harrastuksesta työn jännitti aika paljon. Kypsyttelin asiaa melko kauan ja fiilikset vaihtelivat äärimmäisestä innostuksesta kauhunsekaisiin tunteisiin, että mihin oikein olen ryhtymässä. Etenkin kun koen olevani melko nopeatempoinen ihminen, niin päätös ryhtyä valmistamaan kärsivällisyyttä vaativia keraamisia tuotteita huvittaa toisinaan edelleen. Toisaalta olen oppinut pitämään siitä, että materiaali vaatii kaiken keskittymisen ja sen äärelle täytyy uppoutua. Se on tehnyt hyvää.

Kerro vielä lopuksi mitä kesäsuunnitelmia sinulla on?

Tämän kesän suunnitelmissa on tehdä kotimaan retkiä pyöräillen eri kohteisiin. Aion viettää mahdollisimman paljon aikaa mökillä villiyrttejä ja marjoja keräillen, ja uida paljon. Odotan myös, että pääsen viettämään ihania kesäiltoja ystävien ja perheeni kanssa.

Paloinan korut olivat mukana Gemman ensimmäisessä HALARA-kokoelmassa.

Lukusuosituksia