Lukuvinkkejä kesälomalle

Keräsimme yhteen pitkät ja lyhyet lukusuositukset mökkilaiturille tai riippukeinuun.

Emmin vinkit

Zadie Smith: Swing Time

Luin Zadie Smithin kirjan Swing Time viime kesänä, ja se pomppasi heti yhdeksi suosikeistani. Kirja kertoo ystävyydestä, unelmista, luokkaeroista ja rotukysymyksistä. Smith on supertaitava kirjoittaja, jolla on monitahoinen ja elämänmakuinen tyyli sanoittaa maailmaa.

Viime viikkoina on puhuttu paljon rakenteellisesta rasismista, ja mielestäni lukeminen on yksi parhaista tavoista oppia ja ymmärtää paremmin. Suosittelen romaanien lukemisen lisäksi myös tutustumaan ajatuksen kanssa tähän konkreettiseen listaukseen siitä, miten käyttää valkoista etuoikeutta muiden hyväksi. Dokumentin ovat koostaneet Kiia Beilinson ja Miia Laine.  Ihana Ida on myös koonnut kattavan listan lähteistä aktiivisen antirasismin tueksi, johon suosittelen tutustumaan. Aion itse ottaa seuraavaksi lukulistalleni Idan vinkkaamaan Ta-Nehisi Coatesin Vesitanssijan.

Ranya ElRamly: Auringon asema

Auringon asema lukeutuu yhdeksi kaikkien aikojen suosikkikirjakseni, ja luen sen uudestaan lähes joka kesä. Kirja kertoo itsenäistymisestä, rakkaudesta ja elämästä kahden kulttuurin välillä. Tykkään kovasti ElRamlyn (nyk. Paasosen) runollisesta kerrontatavasta ja kirjan kauniin surumielisestä tunnelmasta. Romaani on hyvin nopealukuinen ja sen lukee helposti yhdeltä istumalta. Yksi kirjan päätapahtumista sijoittuu junavaunuun ja luin kirjan sattumalta itse myös ensimmäisen kerran junassa. Suosittelenkin tätä erityisesti lukemiseksi pitkälle junamatkalle!

Petteri Kantola: Hämärän prinssi

Monet ovat viettäneet lapsuuden kesänsä sarjakuvia selaillen, mutta itse olen löytänyt sarjakuvat vasta aikuisena isäni kautta, kun hän innostui sarjakuvien piirtämisestä. Suosittelenkin kursailematta isäni uusinta teosta Hämärän prinssi, joka kertoo Indonesian metsäkadosta sekä kamppailusta ympäristötuhoa ja vallitsevia rakenteita kohtaan. Tykkään erityisesti kirjan unenomaisen kauniista kuvista ja ilmavasta sommittelusta. Jos sarjakuvat kiinnostavat, suosittelen lukemaan myös isäni esikoisteoksen Ajan kanssa – Kesäni Marcel Proustin seurassa, joka sai myös Sarjakuva-Finlandian ehdokkuuden.

Roosan vinkit

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Mia Kankimäki on yksi lempikirjailijoistani ja Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin on yksi lempikirjoistani, jonka olen lukenut useampaan otteeseen. Pidän Kankimäen päiväkirjamaisesta kerrontatavasta ja tutkimusmatkat imaisevat mukaansa – loistavaa luettavaa kesäksi siis!

Jos siellä on muitakin Japani-kuumeesta kärsiviä tai japanilaiseen estetiikkaan hurahtaneita, suosittelen tutustumaan myös Minna Eväsojan teoksiin. Lukulistallani on ainakin Wabi ja sabi: Mietiskelypäiväkirja sekä Bigaku, japanilaisesta kauneudesta.

Zine #1 – Halara

Olen huomannut kaipaavani kesällä romaanien lisäksi selailtavakseni kirjoja tai lehtiä, joista voi ammentaa myös visuaalista inspiraatiota. Gemman ensimmäinen zine-julkaisu Halara on oodi joutenololle ja rennosti ottamiselle elämässä. Zinen sisältämät ajatuksia herättävät kirjoitukset ja välimerelliseen tunnelmaan vievät kuvakertomukset siirtävät mielen arjen pyörteistä, joka tulee itselleni tarpeeseen siirtyessäni työmoodista kesälomatunnelmiin.

Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas

Kjell Westön kirjoista on tullut minulle lähes vahingossa jokakesäinen traditio, kun olen tullut napanneeksi jonkun kirjailijan kirjoista mukaani kirjastokäynnillä. Olen viettänyt viime vuosina kesäni pääosin Helsingissä töiden takia, joten Westön nostalgiset aikamatkakertomukset pääkaupungissa sopivat hyvin kuvioon. Tällä hetkellä luettavani on Rikinkeltainen taivas, joka vaikuttaa lupaavalta, joten uskaltaisin suositella sitä kesälukemiseksi jo nyt.

Lukusuosituksia