Tove x 3

Sukellus Tove Janssonin maailmaan – taidenäyttely, elokuva ja elämäkerta + muistilista hyvästä elämästä.

Tove Jansson on pitkään ollut suuri idolini ja Kesäkirja on yksi kaikkien aikojen suosikeistani. Vaikka Tove Jansson tunnetaankin parhaiten kirjoistaan ja erityisesti muumeista, Tovelle itselleen kuvataide oli aina ensisijainen taiteen muoto ja maalaus oli hänen intohimonsa. Nyt on hyvä hetki tutustua myös hänen maalauksiinsa, sillä Didrichsenin taidemuseossa on vielä viikon ajan (22.8. saakka) nähtävillä Tove Janssonin näyttely ”Maalaaminen on kaikkein tärkeintä”.

Kävin viime viikolla vihdoin katsomassa myös loppuvuodesta julkaistun Tove-elokuvan, joka pyörii vielä ainakin Rivierassa ja Finnkinon teattereissa. Leffan ja näyttelyn lisäksi suosittelen lukemaan Tuula Karjalaisen kirjoittaman Tove Janssonin elämäkerran ”Tove Jansson: Tee työtä ja Rakasta”. Luin kirjan pari vuotta sitten ensimmäisen kerran kirjoituskurssilla yliopistolla ja nyt teki mieli palata siihen uudestaan.

Suosittelen tutustumaan kaikkiin kolmeen, sillä niin kaikista saa myös erikseen enemmän irti. Tove-elokuvaa katseli eri silmin, kun oli nähnyt siinä juonen kannalta oleelliset teokset myös livenä ja taidenäyttelyssä osa teoksista avautui paremmin, kun elämäkerran jälkeen tiesi enemmän taustoja esimerkiksi Toven perhesuhteista ja näkemyksistä sodasta.

Tovessa kiinnostavat hänen taiteensa lisäksi myös hänen elämäntapansa ja ajatukset, joita avataan niin elokuvassa kuin elämäkirjassa. Tove on itse vanhana todennut, että hän on saanut elää jännittävän ja värikkään, vaikkakin vaivalloisen elämän. Elämän haasteista huolimatta, niin hänen työnsä kuin myös kirja ja elokuva välittivät kuvaa elämäniloisesta taiteilijasta. Tove näytti osaavan nauttia elämästä ja ymmärtävän siitä jotain oleellista. Päätin kirjoittaa itselleni muistilistan elämänohjeista, jotka Tove olisi ehkä mahdollisesti voinut jakaa.Tove ateljeessaan.

Muistilista hyvään elämään

Ole ahkera ja tee työtä. Tovelle työ oli tärkeä osa olemassaoloa ja työ oli hänen prioriteettilistallaan aina ensimmäisenä. Toven tuotanto oli mittava ja hän teki uraa niin kirjailija, taiteilijana, kuvittajana kuin sarjakuvataiteilijanakin. Nyt kun olen juuri saanut opinnot pakettiin, toivon että pääsen myös itse tulevaisuudessa rakentamaan uraa ja tekemään sellaista työtä, johon saan suhtautua yhtä innolla ja intohimoisesti kuin Tove.

Pidä huolta ystävistä ja läheisistä. Tovella oli paljon läheisiä ystäviä, jotka merkitsivät hänelle paljon ja joihin hän piti tiiviisti yhteyttä. Toven läheiset ystäväsuhteet näkyivät myös Didrichsenin näyttelyssä, jossa oli esillä myös teoksia Toven taiteilijaystäviltä ja opettajilta.

Tovella oli myös mieletön kyky antaa anteeksi ja pysyä hyvissä väleissä vanhoihin onnettomasti päättyneisiin rakkauksiin, joiden kanssa hän jatkoi läheistä ystävyyttä läpi elämän. Samoin Toven perhesuhteet, etenkin hänen suhteensa isäänsä oli ajoittain todella haastava ja heillä oli muun muassa täysin vastakkaiset näkemykset politiikasta. Tästä huolimatta myös Toven suhde isäänsä pysyi tärkeänä haasteista huolimatta.

Elä omannäköistä elämää, äläkä välitä muiden mielipiteistä. Tove eli vapaata elämää ja teki asiat oman oikeudentuntonsa mukaan välittämättä muiden mielipiteistä tai ajan säännöistä. Tove esimerkiksi matkusteli paljon yksinään, mikä ei ollut tuohon aikaan tapana. Hän myös eli esiaviollisissa liitoissa niin naisten kuin miesten kanssa, mitä ei tuolloin pidetty sopivana. Lisäksi Tove oli avoimesti sodanvastainen ja julisti muun muassa ettei halua synnyttää lapsia sodanaikaiseen maailmaan, vaikka tuohon aikaan valtio painosti naisia voimakkaasti perheenlisäykseen.


Tove ja meri.

Unelmoi. Tove unelmoi usein ulkomaille muutosta ystäviensä, veljensä tai rakastettunsa kanssa muun muassa Afrikkaan ja Polynesiaan. Etenkin sodan aikana haaveet ja suunnitelmat olivat hänelle tärkeitä pakopaikkoja. Samaistun haaveisiin ulkomaille muutosta ja mielestäni unelmat ovat aina tärkeitä, vaikka ne eivät lopulta konkretisoituisikaan. Tove ei lopulta ikinä muuttanut ulkomaille, mutta hän toteutti kuitenkin unelmansa omasta saaripaikasta.

Vietä mahdollisimman paljon aikaa meren läheisyydessä. Tove vietti monet lapsuudenkesistään saaressa ja aikuisena hän rakennutti oman kesäpaikan elämänkumppaninsa Tuulikin kanssa Klovharun saareen. Meri ja merenelävät, erityisesti simpukat esiintyivät usein myös hänen maalauksissaan, kuvituksissaan ja kirjoissaan. Merellä oleminen rauhoittaa usein paremmin kuin mikään muu ja unelmoin itsekin omasta mökistä meren rannalla jonain päivänä Toven tapaan.

Nauti elämän loistosta. Tove vaikutti osaavan myös nauttia elämästä – hän rakasti juhlia, tanssia ja juoda viiniä (tai välillä jallua) ystäviensä kanssa. Toven ateljeessa kokoonnuttiin usein viettämään jatkoja. Tove puhui ”loistosta”, joka oli hänelle elämän energian ydin niin rakkaudessa, ihmissuhteissa kuin taiteessa. Jos loisto sammuu, ei jäljellä jää enää mitään minkään arvoista ja kaikki madaltuu ikävään keskitasoisuuteen.

Hyväksy, että elämä on jatkuvassa muutoksessa. Toven elämässä tapahtui paljon niin hyvässä kuin pahassa. Tove vaikutti kuitenkin osaavan ottaa kaiken elämän tuoman vastaan sellaisenaan. Hän itse totesi useissa haastatteluissa, että ”kaikki on epävarmaa ja juuri se tekee minut levolliseksi”.

Jutun kuvat ovat Tuula Karjalaisen kirjoittamasta elämäkerrasta ”Tove Jansson: Tee työtä ja rakasta”.

Tove Janssonin näyttely ”Maalaaminen on kaikkein tärkeintä” on avoinna Didrichsenin taidemuseossa 22.8.2021. saakka. Näyttelyyn kannata varata lippu etukäteen netistä.

Tove-elokuva on nähtävissä vielä ainakin Rivierassa ja Finnkinon teattereissa.Lukusuosituksia