Vinkkejä second hand -ostoksille

Parhaat vinkkimme käytettyjen vaatteiden ostamiseen ja myymiseen.

Suurin osa vaatekaappiemme sisällöstä on ostettu käytettynä. Sen lisäksi että second handin ostaminen on ekologista, on se myös lompakon kannalta kestävämpää. Kirppareilta voi tehdä ihania laadukkaita löytöjä, joita ei välttämättä uutena raaskisi ostaa.

Usein käytettyinä ostetut vaatteet ovat myös persoonallisempia ja uniikimpia verrattuna uusiin. Tällöin niistä tulee myös vahvemmin osa omaa tyyliä, kun samanlaisia ei tule niin usein vastaan. Monet omista lempivaatteistamme ovat juuri kirppareilta löydettyjä.

Olemme kummatkin usein saaneet kuulla hyvästä kirppisonnestamme, joten päätimme koota tähän juttuun parhaat vinkkimme second hand -ostoksille sekä myös muutaman vinkin käytettyjen vaatteiden myymiseen.

Jutun kuvat on otettu ihanassa Arkadian antikvaarisessa kirjakaupassa, josta voi puolestaan tehdä upeita kirjalöytöjä. Näiden kuvausten jälkeen Roosan matkaan tarttui esimerkiksi Alice Watersin keittokirja ja vanha Taide-lehti.

Emmin Uffilta löytyneissä samettihousuissa on täydellinen siluetti eli korkea vyötärö ja leveät lahkeet. Uffille kannattaa mennä aina heti euron päivien jälkeen, jolloin valikoima on vaihtunut. Silloin tekee yleensä parhaimmat löydöt.

Käy usein

Ensimmäinen vinkkimme on käydä usein ja ajan kanssa – jos löytöjä haluaa tehdä, rekit kannattaa skannata huolellisesti läpi. Kirppareille ei siis kannata mennä kiireessä tai esimerkiksi nälkäisenä. Piipahdamme itse kirppareilla melkein aina kuin sellainen tulee vastaan. Läheskään aina sieltä ei tartu mitään mukaan, vain ainoastaan silloin kuin joku vaate on oikeasti tarpeellinen ja täydellinen.

Tunne tyylisi

Kirppareilla on usein niin laaja valikoima vähän kaikenlaista, että siellä on helppo vähän seota. Siksi on tärkeää tuntea oma tyyli. Kun tietää missä silueteissa viihtyy, on helpompi bongata ne yksilöt, joille tulee oikeasti käyttöä. Emmi esimerkiksi etsii aina alaosista korkeavyötäröisiä ja leveälahkeisia housuja ja hameita. ”En tykkää lyhyistä tai liian kapeista hameista. Pyöräilen kaikkialla puolet vuodesta, joten siihen tarkoitukseen hieman levenevät helmat ja midimittaiset hameet ovat parhaita.”

Siluettien lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mistä väreistä pitää eniten. Kirppareilla silmä kiinnittyy helposti värikkäisiin ja kimaltaviin vaatteisiin, vaikka oikeasti viihdymme molemmat useimmiten neutraaleissa väreissä. Esimerkiksi Reloveissa ja Uffeissa vaatteet järjestellään usein värien mukaan, joten jos et jaksa skannata kaikkia vaatteita läpi, selaa ainakin omat lempivärit tarkasti.


Roosan punainen hame on löytö Töölön Relovesta. Kietaisupaita oli jäädä kirpparille, mutta rumat napit poistamalla siitä tuli yksi Roosan lempparivaatteista.

Poikkeus sääntöön

Jos sydämesi oikeasti sykähtää jollekin, joka ei ole ihan täysin sitä mitä yleensä käytät, ole valmis joustamaan edellisestä. Ainakin meidän kaapeissa on parin vaatteen aukko jollekin hieman överille, mutta ihanalle. Hieman oman tyylin vierestä tehdyt löydöt on myös turvallisempi ostaa käytettyinä siinä tapauksessa etteivät ne päätyisikään suosikeiksi.

Roosan Relovesta peräisin oleva kirkkaanpunainen ja suoralinjainen vintage-hame on tästä hyvä esimerkki: ”Hame on vaatekaappini ´statement piece´ ja ehkä kaikkien aikojen kommentoiduin vaatekappaleeni – en omista mitään näin räväkkää, sillä tyylini on melko klassinen, erityisesti värien suhteen. Hame näyttää kesäisin ihanalta valkoisen t-paidan kanssa ja talvella sen voi yhdistää muhkeaan neuleeseen.”

Suosi laatua

Myös käytettynä ostaessa kannattaa ehdottomasti suosia laatua. Siluetin ja värin jälkeen tarkistamme seuraavaksi aina potentiaalisen löydön materiaalin. Suosikkejamme ovat luonnonmateriaalit, kuten pellava, puuvilla, silkki, villa ja nahka. Luonnonmateriaalit usein myös ikääntyvät parhaiten.

Ostamme harvoin mitään pikamuotiketjuilta ja samaa pätee myös kirppareilla. Sen sijaan suosimme esimerkiksi vanhoja ja uusia suomalaisia vintage- ja design-merkkejä. Hyvä puoli second hand -ostoksilla on, että laadun usein havaitsee paremmin kuin kaupassa. Kun vaatetta on jo käytetty, siitä näkee miten se kestää aikaa. Jos vaate on vanha ja edelleen hyväkuntoinen, on todennäköistä, että se säilyy hyvässä kunnossa vielä pitkään.

Emmin Paloma Woolin villapaita on tori.fi-löytö. Hyvä vinkki torishoppailuun on tallentaa omat suosikkimerkit hakuvahteihin, jolloin saa aina ilmoituksen kun jotain uutta tulee myyntiin.

Tarkista kunto

Vaikka käytettynä saattaakin tehdä laadukkaita löytöjä, kannattaa vaatteet aina tarkistaa huolellisesti tahrojen ja reikien varalta. Kyse on kuitenkin aina käytetystä vaatteesta eikä epäkohdista ole valitettavasti aina mainittu tai tahra on voinut tulla toiselta asiakkaalta vaatetta sovittaessa.

Jos vaatteessa on jokin pikkuvika, joka on kuitenkin helposti korjattavissa, voi sen ostoa harkita. Roosa poisti esimerkiksi kirpparilta löydetystä valkoisesta kietaisupaidasta rumat napit, minkä jälkeen siitä on tullut yksi suosikeista. Housujen lyhennyttäminen ompelijalla maksaa vain muutaman kympin ja on myös suhteellisen helppo tehdä itsekin. Jos kuitenkin tiedät, ettet saa aikaiseksi huoltaa tai korjatauttaa vaatteita on parempi jättää ne ostamatta kuin tuoda kotiin muiden korjausta odottavien vaatteiden kasaan.


Nahkahame on Emmin uusin löytö. Ray-banin Wayfarerit on ostettu ystävältä ja hiusklipsi on äidin vanha.

Osta tarpeeseen

Meille ainakin on käynyt joskus niin, että silmämme osuu aina uudelleen samoihin suosikkeihin. Jos kaapissasi esimerkiksi on jo valmiiksi viisi harmaata villapaitaa, et luultavasti tarvitse enää kuudetta. Emmin kikka on pitää puhelimessa listaa vaatteista, joille oikeasti olisi tarvetta ja kirppareilla pyöriessä ensisijaisesti pysytellä listan vaatteissa. Kun listan myös lukee läpi ennen kirppistelyä, silmä osuu paremmin sellaisiin vaatteisiin, joille olisi tarvetta.

Ole nirso

Kirpparilla on helppo edullisten hintojen varjolla ostaa kaikkea ihan kivaa. Älä kuitenkaan sokaistu hinnoista, vain kelpuuta ainoastaan vaate, jossa on täydellinen materiaali, istuvuus ja väri – ja jonka haluat pukea heti päällesi, kun pääset kotiin.

Roosan Dr. Martensit löytyivät second handina lähes uudenveroisina.

Myyjän check list

Suosikkimme second handin myymiseen (ja myös ostamiseen) Helsingissä ovat Relove-myymälät, joiden kautta omien aarteiden myyminen on tehty helpoksi. Iso plussa siitä, että rekit pidetään Reloveissa aina siisteinä, eikä niitä tarvitse itse käydä siistimässä. Tämä on meistä ihana juttu niin myyjän kuin ostajankin näkökulmasta.

Loppuun vielä lyhyt muistilista käytettyjen vaatteiden myyjille:

Reloven Do It Yourself -itsepalvelussa hintatarrat voi tulostaa liikkeestä jo hyvissä ajoin valmiiksi ja laittaa paikoilleen kotona. Tällöin myyntipäivänä ei tarvitse kuin asetella ne rekkiin. Myyntitarrat tulee kiinnittää hakaneuloilla, jotta ne eivät varmasti lähde irti.

– Reloven All Inclusive -palvelussa puolestaan vaatteita ei tarvitse edes hinnoitella itse vain ainoastaan tuoda myytävät vaatteet paikan päälle ja hakea jäljelle jääneet myyntijakson päätyttyä. Tästä helpommaksi vanhojen vaatteiden myyminen ei mene!

– Myyntiin kannattaa tuoda vain laadukkaat ja ehjät vaatteet, joille oikeasti voisi löytyä uusi käyttäjä. Laatuvaatteiden ostamisessa hyvä puoli on myös siinä, että ne säilyttävät myös paremmin jälleenmyyntiarvonsa. Rikkinäiset ja puhki kulutetut vaatteet kannattaa suosiolla kierrättää muualla.

– Itsestäänselvyys, mutta pese vaatteet ja käsittele mahdolliset tahrat ennen myyntiä. Lisäksi pienellä lisähuollolla, kuten vaatteiden silittämisellä tai nahkakenkien plankkaamiselle voi parantaa myyntiä.

– Suosi sesonkituotteita. Jos myytävistä vaatteista suurin osa on villapaitoja ja talvitakkeja, kannattaa kirppispöytä varata talveksi. Samoin myyntijakso kannattaa ajoittaa kesäksi, jos sinulta löytyy eniten kierrättämistä kaipaavia kesävaatteita.

– Älä ahda rekkiä liian täyteen. Monilla kirppareilla, kuten myös Relovessa rekkiä voi täydentää koko myyntijakson ajan sitä mukaa kun kauppa käy. Ostajan näkökulmasta suosittelemme pitämään rekin väljänä, jolloin vaatteita on mukavampi selata.


Lukusuosituksia