Gemman muusa: Kokori

Kokori valmistaa kauniita ja käsinpunottuja uniikkeja koreja pitkäjänteisen yhteistyön kautta pohjoisghanalaisten kyläläisten kanssa. Tapasimme Kokorin perustajan Carolina Runebergin ja pääsimme kysymään, miten Kokori sai alkunsa.

Heippa Carolina. Kerro siitä, miten päädyit alun perin Ghanaan?

Menin lukion jälkeen Lontooseen opiskelemaan ensin kansainvälisiä suhteita ja kieliä, ja sitten tein maisterin kehitysmaatutkimuksesta. Tutustuin Lontoossa opiskeluaikoina ghanalaiseen kurssikaveriini ja sain hänen kauttaan harjoittelupaikan yhdestä naisten järjestöstä.

Kun tulin harjoittelun jälkeen Suomeen, halusin mennä heti takaisin ja sitten pääsinkin työskentelemään kehityskonsultti-organisaatioon. Tapasin samoihin yhden ystävän, joka tunsi hyvin korituotantoa ja matkustin hänen kanssaan Pohjois-Ghanaan. Innostuin siellä kovasti koreista, tapaamistani ihmisistä ja yhteisöstä. Ihastuin ihmisten iloiseen elämänasenteeseen ja reippaaseen tekemisen meininkiin.

Mistä lähti ajatus Kokorin perustamiseen?

Ajattelin, että olisi kiva aloittaa jotain omaa ja päätin kokeilla korien maahantuontia. Pidin toissa jouluna pop up -tapahtuman, jonne toin pienen satsin koreja, koska halusin kokeilla, että pidetäänkö niistä täällä. Korit saivat tosi hyvää palautetta! Sitten menin takaisin Ghanaan ja rupesin suunnittelemaan ja kehittämään tätä projektia enemmän.

Kerroit aiemmin, että olet myös ollut mukana itse korien suunnittelussa. Kerro siitä vähän lisää?

Halusin tehdä koreista omannäköisiä ja kehittää malliston, joka sopisi skandinaaviseen tyyliin. Usein korit ovat hyvin värikkäitä ja niissä on käytetty kaikkia sateenkaaren värejä, joten halusin että tuotteet ovat vähän hillitympiä. Halusin myös, että kaikki korit ovat kokonaan luonnollisia ja aloimme yhdessä kyläläisten kanssa tutkimaan, miten värit saataisiin tehtyä kasviväreillä. Olemme tähän mennessä löytäneet kolme hyvää väriä: korien punainen väri tulee durran lehdistä, keltainen kurkumasta ja hennasta saa tummanruskean ja harmaan sävyjä.

Mallisto kehittyy ja elää jatkuvasti, koska kaikki korit ovat aina erilaisia. Minua huolestutti alussa se, että miten näitä voi edes myydä, kun ei ole standardikokoja. Mutta nyt myöhemmin olenkin aivan ihastunut siihen, että korit ovat uniikkeja. Nykyään se on mielestäni ihan se Kokorin tärkein juttu, että jokainen kori on aina omanlaisensa yksilö.

Lukusuosituksia