Misomunakoiso ’Nasu dengaku’

Vuoden paras reseptikirjahankinta, umaminen misomunakoiso ja japanilaisesta temppeliruokaperinteestä poimittuja vinkkejä kotikeittiöön.

Okazu – Japanilaista kasvisruokaa on tämän vuoden paras reseptikirjahankinta. Marjo Sekin ja Heikki Valkaman kirjassa on yksinkertaisia, muutaman raaka-aineen kasvisreseptejä, joissa on huomioitu Suomesta saatavilla olevat raaka-aineet. ’Okazu’ tarkoittaa pääruokaa, jota tarjoillaan Japanissa aterioilla keiton ja riisin lisäksi yleensä useampina pienempinä annoksina. Myös kirjan reseptit on tarkoitettu yhdisteltäväksi keskenään. Okazu on myös eittämättä kaunein reseptikirja, mihin olen hetkeen törmännyt! Eleettömän kauniit kuvat resepteistä on ottanut Nina Karlsson ja taitto on Eeva Värtön käsialaa.

Temppeliruokafilosofiaa x 5

Kirja pohjautuu japanilaiseen temppeliruokaperinteeseen, minkä periaatteita olen huomannut itsekin soveltavani usein ruoanlaitossa. Kirjassa esitellään myös japanilaisen temppeliruokakoulun perustajan Mari Fujiin lanseeraama termi ’zen-ruoka’, joka soveltaa lempeästi askeettista ja äärimmilleen vietyä buddhalaisen temppeliruoan ideologiaa. Keskeisimpänä temppeliruoasta mieleeni jäi 5 sääntöä, joista aion inspiroitua keittiössä:

  1. Luku 5. Annoksesta tulisi löytyä viittä eri makua, viittä eri leikkuutapaa ja viittä eri väriä.
  2. Annokset tulee valmistaa niistä raaka-aineista, mitä on saatavilla. Useammat ainekset ovat korvattavissa.
  3. Raaka-aineiden arvostaminen. Raaka-aineita ei saa tuhlata, vaan kaikki kasvin ja vihanneksen osat pyritään käyttämään hyödyksi.
  4. Täydellinen omistautuminen käsillä olevaan tehtävään – ’dô’. Ruoanvalmistuksessa mielen tulee olla tyyni, ärtymyksen ja väsymyksen ei saa antaa vaikuttaa ruoanlaittoon. Valmista ruoka aina kuten valmistaisit sen rakkaillesi.
  5. Vaatimatonkin ruoka on tärkeää ja arvokasta. Tärkeintä on yhdessä syömisen ilo.

Misomunakoiso ’nasu dengaku’

Nasu’ tarkoittaa munakoisoa ja ’dengaku’ misossa paistettua. Okazu-kirjan mukaan dengaku-reseptit on mainittu jo Japanin ensimmäisessä hitiksi nousseessa reseptikirjassa, joka julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1782. Nykyisinkin japanilaisissa izakaya-ravintoloissa nasu dengaku on suosittu annos – maistoin itse misomunakoisoa ensimmäisen kerran Shinobi izakayassa. Resepti on japanilaiseen tapaan hyvin yksinkertainen ja sitä on helppo valmistaa myös kotona, sekä varioida sesongin mukaan. Kokeilin toisella kerralla korvata munakoison myskikurpitsalla.

Kirjan reseptissä munakoiso viipaloidaan sentin paksuisiksi viipaleiksi, kypsennetään pannulla ja misokastike sekoitetaan viipaleiden joukkoon niiden saadessa hieman väriä. Halusin kokeilla valmistaa munakoisot puolikkaina uunissa Shinobin tapaan, mutta kirjan valmistustapa toimii jos saatavilla olevat munakoisot ovat suurikokoisia.

Resepti

2 pientä munakoisoa
2 rkl misotahnaa
2 rkl riisiviinietikkaa tai miriniä
hasselpähkinöitä
ruohosipulia tai muuta tuoretta yrttiä
riisiä

Huuhtele munakoisot ja halkaise kahtia pituussuunnassa. Viillä pintaan kevyet ristiviillot ja anna paistua hetki 200-asteisessa uunissa. Sekoita misotahna, riisiviinietikka tai mirin, ja levitä misokastike munakoisojen leikkuupinnalle. Paista munakoisoja uunissa noin 30 minuuttia. Valmista riisi. Rouhi hasselpähkinät ja paahda pannulla. Koristele valmiiksi paahdetut munakoisot hasselpähkinärouheella ja tuoreilla yrteillä ja tarjoa riisin ja/tai muiden pienten annosten kera.

Lukusuosituksia