Helsingin parhaat paikat Kreikka-ikävään

Ravintola, kahvila, viinibaari ja ruokakauppa, joissa tuntuu melkein samalta kuin Kreikassa.

Asuin pari vuotta sitten puolen vuoden ajan Pohjois-Kreikassa ja yksi asia (ihmisten ja ilmaston lisäksi) jota kaipaan eniten, on ruoka. Onneksi Helsingissä on muutama paikka, joissa pääsee syömään kreikkalaisia herkkuja ja tunnelmakin on lähes sama. Listasin alle suosikkipaikkani Kreikka-lomailuun.

Cafetino – pieni kahvila-ravintola

Löysin tämän ravintolahelmen kerran sattumalta hirveässä nälkäkiukussa sunnuntaina, kun melkein kaikki Helsingin ravintolat ovat kiinni tai niissä tarjoillaan vain brunssia. Usein ohikävellessä ravintola on ollut tyhjillään tai edustalla on hengaillut vain iso porukka omistajan kavereita tupakalla (ihan kuin Kreikassakin), minkä takia haluan ehdottomasti nostaa paikan esiin. Ruoka on nimittäin simppeliä ja hyvää ja palvelu sydämellistä. Ensimmäisellä kerralla mietin pitkään kahden kasvisannoksen välillä kunnes lopulta valitsin toisen. Kun omistaja toi ruuat, hän oli kuitenkin laittanut minulle myös pienen maistiaisen toisestakin annoksesta niin pääsin kokeilemaan molempia.

Kreikkalaiseen tapaan ruuan lisäksi saa usein pientä ekstraa. Ensimmäisellä kerralla omistaja halusi tarjota meille aterian päätteeksi vielä espressot ja viime kerralla kun kävimme lounaalla, meille tuotiin kahvin kanssa pöytään vielä palat baklavaa marjoilla ja hunajalla koristeltuna. Ravintola on hyvin pieni ja istumapaikkoja on vain muutama, mutta tunnelma on rento ja viihtyisä. Kesäisin ravintolan edessä kadulla on myös muutama (sivuhuomio: täydellisen vihreän sävyllä maalattu) pöytä, joten ruuan voi nauttia myös ulkona.

Cafetino: Uudenmaankatu 19–21. Avoinna: ma–pe 9–20 (ke suljettu) ja la–su 11–20.

Gran Delicato – kahvila ja viinibaari

Gran Delicato on ollut useiden vuosien ajan yksi suosikkikahviloistani. Siellä on yleensä aina hyvin tilaa ja tunnelma on kiireetön, joten usein lounaan jälkeen tekee mieli jäädä vielä hetkeksi paikan päälle tekemään töitä tai lukemaan kirjaa. Listalta löytyy kahvien lisäksi herkullisia ciabatta-patonkeja, panineja ja salaatteja. Otan melkein aina saman leivän (numero kymmenen), jossa on muun muassa munakoisoa ja artisokkaa. Omistajat ovat täälläkin supermukavia ja palvelu ystävällistä ja mutkatonta.

Pari vuotta sitten Kalevankadun viereiseen tilaan avattiin myös pieni viinibaari ja taverna, josta saa kreikkalaisia viinejä ja tietenkin ouzoa sekä ruoka-annoksia pieneen ja isompaan nälkään. Olen käynyt täällä vasta kerran, kun juhlimme kaverin yllätyssynttäreitä ja ilta oli ihana. Valaistus on hämärä ja tunnelma on intiimi. Tämä olisi mielestäni myös kiva treffipaikka. Viiniä sai lasien lisäksi tilattua myös kannuissa aivan kuin Kreikan tavernoissa. Tilasimme parin kaverin kanssa kolmistaan pienen kannullisen natuviiniä Pohjois-Kreikasta, joka oli superhyvää.

Gran Delicato, Kalevankatu 34. Avoinna: ma-pe 8–20, la 10–18 ja su 11–18.
Gran Delicato Wine Bar & Taverna, Albertinkatu 31. Avoinna: ti–to 17–23 ja pe–la 16–24.


Ostoksia Dafnesta

Dafne – pieni ruokakauppa

Dafne on suloinen pieni ruokapuoti, josta saa suolaisia ja makeita herkkuja. Kaikki tuotteet tulevat kreikkalaisilta pientuottajilta ja suurin osa on luomua. Puotia pitää pystyssä kreikkalais-italialainen pariskunta, mutta herkut tulevat vain Kreikasta, koska Helsingissä on kuulemma jo niin paljon paikkoja, joista saa hyviä italialaisia tuotteita.

Kävimme täällä pari päivää sitten Roosan kanssa ja saimme superhyvää palvelua ja paljon suosituksia, kun emme osanneet tehdä päätöksiä. Päädyin itse lopulta ostamaan ntolmadakia eli käsintehtyjä viininlehtikääryleitä ja kreetalaisia mandariinikeksejä (jotka oli pakettu supersöpöön pakkaukseen). Rakastan viininlehtikääryleitä ja purkki tyhjeni alle vuorokaudessa. Keksit maistuivat myös ihanalta kahvin kanssa. Roosa osti salvia- ja verbena-teetä, ja hapatettuihin ruokiin hurahtaneena testasi uutena tuttavuutena fermentoituja oliiveja.

Dafne, Pursimiehenkatu 5. Avoinna: ma–la 10–19 ja su 12–19.

Lukusuosituksia