Korujen huolto-opas

Kultaseppä ja korusuunnittelija Aino Salo jakaa parhaat vinkkinsä korujen huoltoon, puhdistukseen ja säilytykseen.

Vaatteiden huoltaminen on jo vakiintunut rutiineihimme, mutta korujen huoltaminen on ainakin meillä jäänyt vähemmälle huomiolle. Korut ovat kuitenkin ainakin meille usein vielä tärkeämpiä kuin vaatteet, sillä niihin liittyy usein muistoja esimerkiksi matkoista ja rakkaista ihmisistä. Kuten vaatteita, myös koruja tulisi kuitenkin säännöllisesti huoltaa, jotta ne säilyvät läpi elämän. Haastattelimme Marea Seizen perustajaa Aino Saloa ja kyselimme häneltä parhaat vinkit korujen huoltamiseen.

Käyttö

Vältä korujen altistumista kosmetiikkatuotteille ja kemikaaleille. Ne kannattaa siis aina pukea vasta meikkaamisen ja hiustenlaiton jälkeen. Hopeakorut kannattaa myös riisua suihkussa käynnin, saunomisen, siivouksen ja nukkumisen ajaksi. Kulta ei ole yhtä arka materiaali, eikä se tummennu ja naarmuunnu yhtä helposti kuin hopea, joten kultakoruja voi pitää yleensä vuorokauden ympäri myös nukkuessa ja suihkussa. Kultakorujakaan ei kuitenkaan kannata altistaa kemikaaleille.

Säilytys

Säilytä korut kuivassa paikassa, mielellään niiden alkuperäisessä rasiassa. Korut kannattaa säilöä erillään myös riippuen siitä mitä materiaalia ne ovat: kultakorut omassa rasiassa, hopeat omassa ja etenkin rihkamakorut erikseen. Näin voi välttyä ennenaikaiselta tummumiselta. Myös matkustaessa korut kannattaa pitää omissa rasioissaan tai korupussissa, jotta ne eivät naarmuunnu.

Puhdistus

Korut keräävät käytössä rasvaa ja likaa, joten ne olisi hyvä puhdistaa säännöllisesti. Korut voi puhdistaa hankaamalla niitä kultasepänliikkeistä saatavalla puhdistusliinalla. Ne voi myös puhdistaa kotona puhtaalla, pehmeällä hammasharjalla, tilkalla tiskin pesuainetta sekä kädenlämpöisellä vedellä. Muista huuhdella ja kuivata koru huolellisesti pesun jälkeen.

Huolto

Hopea patinoituu ajan saatossa. Paras tapa hidastaa hopean tummumista on käyttää hopeakoruja mahdollisimman usein sekä säilöä ne oikein ja puhtaana. Tummentuneen hopeakorun voi yrittää puhdistaa vanhalla folio+suola-kikalla: Kattilaan laitetaan pari liuskaa alumiinifoliota, kolme ruokalusikallista suolaa ja reilusti vettä. Vesi kiehautetaan niin, että suola sulaa veteen, jonka jälkeen hopeat laitetaan kuumaan suolaveteen likoamaan toviksi. Hopeat pestään sen jälkeen lämpimällä vedellä ja kuivataan huolellisesti pehmeällä liinalla.

Jos koru on ollut hyvin pitkään käyttämättä, ei kotipuhdistus välttämättä riitä. Siinä tapauksessa koru kannattaa viedä kultasepän puhdistettavaksi.

Kultasepät

Kultaseppä voi tummentumien puhdistuksen lisäksi myös kiillottaa naarmuuntuneita yksilöitä sekä korjata rikki menneitä tai uudistaa koruja, jotka eivät ole enää mieleisiä. Emmi on esimerkiksi pienentänyt kultasepällä pari liian isoa sormusta ja korjannut katkenneen hopeketjun.

Ainon mukaan jalometallit, kuten kulta ja hopea ovat ikuisia materiaaleja, joita voi loputtomasti korjata, muokata ja sulattaa. Ne ovat siksi myös ikuisia ikuisia hankintoja – jos vanha koru ei enää inspiroi, sen voi aina sulattaa ja muokata vaikka ihan uudeksi koruksi.

Jutun kuvituksena ovat Gemman YÖTÖN YÖ -kokoelman Marea Seizen upeat, veistokselliset hopeakorut. Lue Ainon haastattelu korujen suunnittelusta.

Lukusuosituksia