”Pussaile niin paljon kuin ehdit” ja 14 muuta elämänohjetta

Kysyimme Kasvio-zinen tekijöiltä heidän parhaat elämänoppinsa ja kirjoitimme myös itse ylös parhaat ohjeemme. Nappaa tästä ajatuksia tulevalle vuodelle.

Riikka

Tällä hetkellä tärkein ohje elämälleni on se, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Tämän opin sisäistäminen ei aina ole helppoa, mutta koen, että sen todellinen ymmärtäminen auttaa vapautumaan monista esteistä ja lisää myötätuntoa ja rakkautta niin itseä kuin muita kohtaan.

Elli

Vaikka elämässä olisi jokin asia johon et voi vaikuttaa, samalla löytyy monta, joille voi tehdä jotain.

Roosa K.

Kun mietin oppeja elämästä, muistelen 97-vuotiaan kertomusta siitä, miten hän jokainen aamu herätessään kiittää elämästä. Elämä on ainutkertainen ja ihmeellinen lahja vielä 97 elinvuoden jälkeenkin. Tämän ajatuksen ja samalla suuren inhimillisyyden näkökulmalla haluan elää elämääni. (Toiminut jo 19 vuoden kokemuksella, kannattaa siis ottaa aamurutiineihin mukaan.)

Elisa

Pehmeys on tavoiteltava asia, henkinen ja fyysinen, 360°

Ida

Perheeni on aina kannustanut minua tekemään juuri niitä asioita mistä tykkään ja se on oppi, jota tulen seuraamaan loppuelämäni.

Eveliina

You are exactly where you need to be.

Timea

Yksi hyvä elämänohje, jonka olen saanut on ”päivät ovat peräkkäin, ei päällekkäin”. Suorittaminen ja erilaisten velvollisuuksien aiheuttama stressi on monelle liiankin tuttua ja voi helposti johtaa uupumukseen. Oman kehon ja mielen kuunteleminen on tärkeää. Tärkeää on myös oman työn ja saavutusten arvostaminen (ja välillä vähemmän on enemmän.)

Linda

There´s a crack in everything, that´s how the light gets in.

TYYPPINEN Kollektiivi

Me pyritään muistamaan, että omista epävarmuuksista kannattaa puhua. TYYPPISEN strategia siihen on: Menkää pizzalle, jakakaa margherita ja marinara, lysähtäkää penkkiin ja aloittakaa jostain.

Lydia

Intuitio on hieno asia. Sitä kannattaa kuunnella.

Maryam

Meillä kaikilla on rajattomasti mahdollisuuksia ja kykyjä, eikä kukaan voi rajoittaa meitä, paitsi me itse. Joten jos teillä on mielessä jotain, menkää sitä kohti ja ottakaa se itsellenne!

Ilona

Rakkaan lapsuudenystäväni isoäiti on sanonut, että kauneutta pitää vaalia. Olin ehkä kahdeksan, kun kuulin ohjeen, ja muistan jo silloin pysähtyneeni ajatuksen ääreen. Uskon yhä, että ympäröivä kauneus tekee myös sielulle hyvää. Oma isoäitini puolestaan ohjeisti minua pussailemaan niin paljon kuin ehdin vielä kun olen kaunis ja nuori. Ehkä ohje onkin kuunnella heitä, jotka ovat olleet täällä meitä kauemmin.

Daria

Yksi tärkeimmistä asioista, joita olen elämässäni oppinut on antaa itselle ja muille aikaa. Aikaa käsitellä tunteita. Aikaa ottaa vaikeuksista niskalenkki. Aikaa ajatella, relata, inspiroitua ja luoda.

Emmi

Äitini on pienestä saakka kannustanut unelmoimaan ja visualisoimaan tarkasti omat haaveet. Muistan joskus teininä ajatelleeni, että menetelmä vaikuttaa aika hihhulilta, mutta suprise: tuntuu, että se oikeasti toimii! Olen saavuttanut taktiikalla paljon pieniä haaveita, kuten täydellisesti istuvat levikset kirpparilta, mutta myös isompia unelmia, kuten työpaikkoja, asuntoja ja nykyään myös oman yrityksen. Tietenkin unelmien eteen pitää tehdä myös konkreettisesti paljon töitä, mutta uskon, että kun säännöllisesti pysähtyy miettimään millaista elämää haluaa elää, tekee sekä tiedostaen että tiedostamattaan valintoja sitä kohti.

Roosa

Moni painiskelee niin arkisten kuin suurempienkin kysymysten kanssa liian pitkään yksinään. Ihmiset haluavat yleensä olla avuksi ja jakaa oppimaansa, joka monesti saattaa unohtua, kun ajattelee häiritsevänsä tai vaikuttavansa itse jotenkin hölmöltä. Uskalla siis pyytää apua ja ole valmis jakamaan sitä muille.

Gemman toinen zine-julkaisu KASVIO inspiroituu kasvusta ja uteliaisuudesta elämää kohtaan. Kolmentoista luovan tekijän työstä koostuvan zinen voit tilata täältä.

Lukusuosituksia