Sitruunainen kesägalette

Oivalluksia ruoanlaitosta nauttimisesta ja reseptiuskollisuudesta, sekä kesän rennoin galetteresepti.

Saku Tuomisen Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta oli minulle käänteentekevä lukukokemus. Kirjassa Saku kokoaa yhteen ajatuksia ja käytännönläheisiä vinkkejä elämänsä varrelta ja kirja luo ikään kuin ruoan ympärille rakentuvan elämänfilosofian. Se sai pohtimaan omaa suhdettani ruoanlaittoon ja uskallan jopa sanoa, että muutti sitä pysyvästi.

Olen aina ollut tarkka ohjeiden seuraaja (enkä puhu ainoastaan resepteistä!). Kun kirjan alussa sanottiin ”tämä ei ole keittokirja”, ensimmäinen ajatukseni oli, että saankohan kirjasta mitään irti, jos siinä ei ole lainkaan varsinaisia reseptejä. Luin lopulta kirjan muutamassa päivässä ja olin sen jälkeen niin inspiroitunut, etten oikein muusta hetkeen puhunutkaan.

On ollut kiva oivaltaa oppivansa jatkuvasti enemmän luottamaan makuaistiin ja kokkaamaan intuitiivisemmin. Pilkuntarkka reseptiuskollisuus on estänyt minua nauttimasta ruoanlaitosta täysillä. Ruoka ja ruoanlaitto on nykyisin tapani toteuttaa luovuutta ja nauttia visuaalisuudesta, (sesonginmukaisten) raaka-aineiden arvostamista ja kokkailusta on tullut pieni rauhoittumishetki päivässä – asia, jota ei tarvitse eikä saa vain ”suorittaa”. Ehkä tähän alkaa kiteytyä oma ruokafilosofiani.

Siksi tämänkin galettepiiraan resepti on vähän sinne päin.

Olen melko varma ettei galetessa voi edes epäonnistua – se maistuu ja näyttää aina hyvältä. Varioi siis ohjetta sen mukaan mistä itse pidät, mikä on sesongissa, tai mikä on juuri tällä hetkellä nahistumaisillaan jääkaapissasi. Galette on myös ihan parasta hävikkiruokaa.

Sitruunainen kesägalette

Pohja

2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
3/4 dl öljyä
1 dl kylmää vettä

Täytteet

Pohjalle tuorejuustoa
Kesäkurpitsaviipaleita, kesäsipulia, oliiveja ja fetaa (ja/tai muita mieleisiä täytteitä)
Reippaasti sitruunan mehua ja kuorta
Suolaa ja pippuria

Päälle

Tuoretta timjamia (ja/tai muita tuoreita yrttejä)
Sitruunan kuorta raastettuna

Ohje

Yhdistele jauhot ja suola, lisää joukkoon öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi. Laita taikina kelmuun ja noin puoleksi tunniksi jääkaappiin. Kauli pohja levyksi, levitä pohjalle tuorejuusto, mieleisesi täytteet ja mausteet. Kääntele reunat täytteen päälle. Paista uunissa 200-asteessa, kunnes galette on kypsä ja reunoissa on hieman väriä. Lisää päälle tuoreita yrttejä ja sitruunan kuorta raastettuna.

Lukusuosituksia