Taidenäyttelyssä Antonia Hambergin kotona

Kodissa ja taiteessa on paljon yhteistä: kummassakin on jotain henkilökohtaista ja intiimiä. Kävimme kotigalleristi Antonia Hambergin luona kylässä, ja juttelimme taiteesta ja kauneudesta sekä kysyimme parhaat vinkit taideostoksille. Kylässä-juttusarjassa kurkistamme inspiroivien ihmisten koteihin ja työhuoneisiin.

Kotigalleristi Antonia Hambergin kaunis kaksio Töölössä toimii tilapäisesti joulukuun alkuun saakka taidegalleriana parina iltana viikossa. Kävimme katsomassa uusimman näyttelyn Reframing, joka on Antonian viides tähän mennessä järjestämä kotinäyttely.

Vaikka kotinäyttelyn konsepti on aika uusi, koti tuntuu sinällään todella luontevalta paikalta taidenäyttelyn pitämiseen, sillä kodissa on aina jotain henkilökohtaista ja intiimiä – samoin kuin taide koetaan usein hyvin henkilökohtaisesti ja tunnetasolla. Antonia kertoikin, että kotinäyttelyiden taustalla oli halu tuoda taide jollain tapaa lähemmäs sekä intiimimpään ja lämpimämpään tilaan, koska hän kokee, että gallerioissa on vaikea tavoittaa samalla tavalla lämminhenkistä fiilistä.

Ekonomiksi valmistunut Antonia on tehnyt aiemmin töitä muodin parissa ja työskennellyt pitkään muun muassa Samujilla. Hän on kuitenkin aina ollut hyvin kiinnostunut taiteesta ja New Yorkissa asuessaan hän kävi paljon paikallisissa näyttelyissä ja gallerioissa. Antonialla on myös paljon taiteilijaystäviä, joiden kanssa hän on keskustellut paljon siitä, miten taidetta voisi viedä gallerioista ulos erilaisiin tiloihin. Hän halusi myös tehdä jotain omaa, koska oli niin pitkään tehnyt töitä muille ja ollut mukana kehittämässä muiden juttuja. Silloin hän päätti kuratoida ensimmäisen näyttelyn ja koti tuntui symboliselta paikalta alkaa toteuttamaan omaa konseptia.


Antonialla on ihan mieletön esteettinen silmä. Kävimme katsomassa myös edellisen näyttelyn ja kummatkin olivat todella kauniita visuaalisia kokonaisuuksia. On todella kiinnostavaa nähdä taideteokset kotona kaikkien arkisten tavaroiden ja huonekalujen keskellä, jolloin ne käyvät ikään kuin vuoropuhelua keskenään. Näyttelystä on helppo poimia vinkkejä erilaisten teosten ripustukseen ja veistosten esillepanoon myös omaan kotiin. Asunto on myös sisustettu todella kauniisti, joten taideinspiraation lisäksi kodista voi ammentaa myös sisustusvinkkejä.

Antonian mukaan kotinäyttelyiden järjestämisessä parasta on se, että niiden avulla on mahdollista jakaa kauneutta ja tarjota kauniita kokemuksia. Hän näkee kauneuden käsitteen monimuotoisesti, eikä tarkoita sillä vain visuaalisuutta, vaan myös kohtaamisia ihmisten kanssa, keskusteluja tai inspiroivia kokemuksia. Kotiympäristössä tuntuukin paljon luontevammalta alkaa spontaanisti jutella muiden vierailijoiden kanssa kuin esimerkiksi museossa tai galleriassa.


Jokainen näyttely muodostaa myös ikään kuin oma maailmansa ja rakentuu tietynlaisten tunnelmien ympärille. Reframing-näyttelyssä on mukana taiteilijat Orcum Erdem, Aura Hakuri, Muriel Kuoppala, Camilla Mihkelsoo, Henna Nuutinen, Linda Roschier, Kerttu Saali, Julia Strand and Fanny Tavastila. Antonian mukaan näyttelyn kaikissa töissä on vahva sisäinen lataus ja maailma, ja jollain tavalla sisäänpäin suuntautuva energia.


Kysyimme lopuksi vielä vinkkejä taideostosten hankintaan, jos on esimerkiksi aikeissa ostaa ensimmäistä teostaan. Antonia ohjeisti, että yksi tärkeimmistä asioista on käydä katsomassa mahdollisimman paljon taidetta ja näyttelyitä, jotta pääsee tutustumaan omaan makuun sekä tunnustelemaan, mikä kutsuu ja koskettaa. Hän ei myöskään suosittele ostamaan taidetta sijoitusmielessä, ellei ole oikeasti todella perehtynyt.

Yksi hyvä konkreettinen askel on ottaa rohkeasti suoraan yhteyttä mieleiseensä taiteilijaan ja kertoa, että olisi mahdollisesti kiinnostunut hankkimaan teoksen häneltä. Taideostoille kannattaa Antonian mukaan myös antaa aikaa: oikea teos tulee kyllä vastaan, kun on avoimin mielin ja käy näyttelyissä. Jos epäröi, niin se on yleensä merkki siitä, että ei kannata hankkia. Päätöstä ei myöskään tarvitse tehdä heti, vaan esimerkiksi gallerioissa työn voi aina varata, miettiä pari päivää ja tunnustella millaista olisi elää teoksen kanssa. Tärkeintä on luottaa omaan tunteeseen ja intuitioon, eikä ajatella liikaa järjellä, jos jokin teos puhuttelee.

Taiteella on Antonian mukaan oma vahva presenssi, joka voi muuttaa koko tilan tunnelman. ”Siinä on jotain sellaista, että siitä saa joka päivä jotain iloa ja se tuo tosi paljon elämänlaatuun.”

Antonia Hambergin Reframing-näyttely on avoinna 9.12.2020 saakka keskiviikkoisin (klo 17-20) ja sunnuntaisin (klo 13-17) osoitteessa Lemminkäisenkuja 4 b 27, ovisummeri Hamberg.

Lukusuosituksia